уторак, 12. јул 2016.

Споразум између Града Београда и Научно-технолошког парка „Београд”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић присуствовао је данас у Старом двору свечаном потписивању споразума између Секретаријата за привреду и Научно-технолошког парка „Београд”, чији је циљ подршка самозапошљавању незапослених лица, развој нових иновативних производа и стварање нових технолошких предузећа. 

Споразум су потписали Маја Бајагић, заменица градског секретара за привреду, и Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолишког парка „Београд”.

Према речима Драгомира Петронијевића, седам месеци након удруживања Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Универзитета у Београду и Града Београда, данас у Научно-технолошком парку „Београд” ради више од 350 младих талентованих људи.

– То место почиње да личи на „фабрику из снова”, како га већ медији називају, где се стварају нове идеје и иновативност води главну реч, као и талентовани људи који су деценијама уназад одлазили из наше земље. Овом мером ћемо помоћи да још таквих младих људи када заврше факултет и размишљају да ли да оду у иностранство или овде започну бизнис, ипак остану и започну свој бизнис – рекао је Петронијевић и додао да је  поносан што је део Савета за запошљавање Града Београда, који је у последње две и по године донео највише активних мера од свих савета у Београду.

Маја Бајагић је нагласила да је ово први пут да се на основу Акционог плана за запошљавање Града Београда из 2016. године расписује јавни конкурс за доделу средстава за развој иновативних делатности и самозапошљавања.

– Средства за то у овој години износе пет милиона динара, а по кориснику до 500.000 динара, и то за коришћење инфраструктурних и стручних услуга Научно-технолошког парка „Београд”. Све ово радимо у циљу самозапошљавања незапослених лица, да би развили високотехнолошке производе како би млади људи кренули да развијају своја технолошка предузећа и укључили се на међународно тржиште – рекла је Бајагићева.

Гордана Даниловић Грковић је истакла да Научно-технолошки парк „Београд” након непуних годину дана рада има 29 компанија.

– Успели смо зато што су се институције удружиле, зато што су држава, град и универзитет стали иза парка. С једне стране имамо институције, с друге потенцијал младих људи. Порука институцијама је да подржимо најбоље не зато што они не могу без наше помоћи, већ зато што су они потребни друштву, а порука младим људима је  – дођите на Звездару, покажимо да је успех могућ и у Србији – рекла је на крају директорка НТП Београд.