петак, 26. август 2016.

Ирена Вујовић реговала поводом дешавања на градилишту „Београд на води”

Председница Градске општине Савски венац Ирена Вујовић реaговала је данас поводом дешавања на градилишту „Београд на води”, које се налази на територији ове општине. На поменутој локацији окупила се група грађана која је протествовала против најављеног исељавања породице Тимотијевић и рушења њихове куће у улици Бара Венеција бр. 55.

– Као председница општине Савски венац, на чијој територији се десило окупљање грађана и протести, имам обавезу да обавестим јавност о законском поступању надлежних органа у улици Бара Венеција бр. 55. Оснивањем катастра непокретности за Катастарску општину Савски венац, ова парцела уписана је у лист непокретности као државна својина Републике Србије са правом коришћења „Железница Србије”, а решењем Републичког геодетског завода као јавна својина у корист Града Београда – истакла је председница Градске општине Савски венац. 

Она је још једном апострофирала да објекат на адреси Бара Венеција бр. 55 није у приватном власништву, већ је првобитно био у својини „Железница Србије“, затим у својини Републике Србије, а сада је у својини Града Београда и део је градилишта „Београд на води“, пројекта који је регулисан посебним законским прописима. 

– У складу са тим, испуњени су сви стандарди везани за законско поступање и испоштоване су легалне правне процедуре, те ако су то наводни разлози протеста, заиста немају утемељење у чињеницама, нити правни основ. Уколико се ради о свесној политизацији једне законите одлуке, што је довело до тога да се опструира рад надлежних државних органа и подржава узурпација државне имовине, то свакако није у складу са владавином права и европским стандардима којима тежимо. Додатно, тиме се угрожава наставак пројекта који је од великог значаја како за општину Савски венац, Град Београд, тако и за све грађане Србије – додала је Ирена Вујовић.