среда, 7. септембар 2016.

Мали: Почела историјска реконструкција Косанчићевог венца

Реконструкција калдрме на Косанчићевом венцу, која датира још из доба Турака, почела је данас, а предстоји и обнављање фасада у овој градској зони, најавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали. Он је приликом обиласка Косанчићевог венца оценио да је ово историјски задатак јер се улаже у један од најлепших делова Београда, који је, нажалост, до сада био потпуно неискоришћен и руиниран. 

– Реконструкција калдрме почела је данас, а у петак се расписује јавна набавка за обнављање свих фасада. Радови би требало да почну крајем новембра, након чак четири деценије. Очекује нас и обнављање тротоара и зеленила, али и уређење простора некадашње Народне библиотеке, како бисмо је приближили посетиоцима и гостима главног града. Следеће године почеће и радови на подземној гаражи, тако да ће овај део Београда бити затворен за саобраћај – навео је Мали.

Калдрма има историјску вредност јер је уз ону из Скадарлије и Земуна једина преостала из старих времена, навео је Мали, те ће јој се применом модерне технологије вратити изглед као када је направљена. 

– На овај начин чувамо историју града и праве вредности, али истовремено улепшавамо неуређене делове Београда. Понос Косанчићевог венца биће нова градска галерија на простору старе бараке, где би до краја следеће године требало да почне изградња – истакао је Мали.  

Градоначелник је прецизирао и да ће Косанчићев венац бити спојен са Савском променадом, управо захваљујући новој галерији, али и уређеним зеленим површинама и игралиштима за децу који ће се наћи на овој локацији. Све је ово, додао је Мали, део проширења Савског шеталишта до СЦ „25. мај”, а у плану је и да се по завршетку основе велике куле „Београда на води”, променада споји са Адом Циганлијом. 

– На овај начин остварујемо вишедеценијски сан Београђана, а променада на Сави биће на понос свих нас – нагласио је Мали. 

Сређивање ове локације део је и ширег пројекта претварања ужег центра Београда у пешачку зону, додао је Мали, и подсетио да су до сада на тај начин уређене улице Вука Караџића и Змај Јовина, као и трг код Црвеног петла. Градоначелник је најавио да крајем септембра крећу и реконструкција Обилићевог венца, који ће такође бити пешачка зона. 

Догађају су присуствовали главни урбаниста Милутин Фолић, градски секретари за саобраћај и комуналне и стамбене послове Душан Рафаиловић и Нина Јандрић, као и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.