петак, 23. септембар 2016.

Весић: Кликом миша све о катастарским парцелама на сајту Дирекције

План генералне регулације за град Београд постављен је у оквиру ГИС апликације на сајту Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда (http://gis2.beoland.com/gisBgExternal/¬) и тиме је постао доступан свим корисницима, изјавио је градски менаџер Горан Весић.

– Сада сваки грађанин може да види шта је планирано на његовој катастарској парцели, односно које су могућности изградње на свакој појединачној катастарској парцели. Све се то сада може добити са неколико кликова у оквиру апликације, а подсетићу да је за то раније било потребно ићи у институције града или општине како би се обавио увид у план. Тиме је свим грађанима олакшано планирање евентуалне изградње на земљишту које им припада, а овако поуздана апликација је од свакодневне користи и свим локалним самоуправама и државним органима – рекао је Горан Весић.

Директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић истакао је да су у стварању ГИС-а највише помогле стручне службе Дирекције, које су препознале све предности коришћења ове апликације.

– Увођење ГИС-а подржале су и друге институција и резултат се види на интернет-страни Дирекције, где посећеност ГИС апликацији расте из године у годину. Највише се посећују делови везани за зоне града Београда, дигитални катастарски план, урбанистички планови и најновији план генералне регулације за Београд. Ми ћемо наставити да развијамо ГИС и фазно уводимо нове приказе, јер такав начин показује видљиве резултате у кратком року – истакао је Поповић.

ГИС представља организован скуп рачунарске опреме, програма и поступака који су осмишљени тако да омогуће снимање, едитовање, управљање, руковање, анализу, моделирање и приказ података са просторном референцом, а у циљу решавања сложених проблема у планирању и управљању грађевинским земљиштем. Његова практична примена доказана је последњих десет година, током којих су све организационе јединице Градске управе, као и јавна предузећа, почели да користе ову апликацију у свом свакодневном раду. Поред органа јавне управе, ГИС Дирекције је постао незаменљив алат и у раду других субјеката, којима је располагање просторним подацима неопходно у реализацији њихових активности.