уторак, 27. септембар 2016.

Београд домаћин деци из 18 европских земаља

Традиционална манифестација „Радост Европе” ове године биће одржана од 2. до 5. октобра под називом „Тесла – чиста енергија”, у организацији Дечјег културног центра Београда, а под покровитељством Града Београда, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре поводом 47. издања ове манифестације. 

Београд ће угостити децу из 18 европских земаља, тако што ће деца из 17 београдских основних школа угостити вршњаке у својим домовима, па ће више од 500 малишана директно учествовати у свим програмима манифестације. 

Градски менаџер Горан Весић истакао је да Град Београд чврсто стоји иза „Радости Европе” и да верује да ће се српска престоница деци Европе представити не само као добар домаћин, већ да ће показати да је део Европе и света, а уједно и представити један од наших највећих брендова – Николу Теслу.

– Овогодишња манифестација ће протећи у знаку Николе Тесле, али мислим да морамо да поменемо и Донку Шпичек, која нажалост од недавно није са нама, а један је од оснивача ове манифестације. Кроз ову манифестацију је у претходних 47 година прошло више од 23.000 деце, што је још један доказ који говори у прилог очувању традиције, јер „Радост Европе” није само традиционална манифестација већ и део идентитета Београда – истакао је Весић. 

Он је посебно захвалио Драгици Николић, чија је фондација значајно помогла овогодишњој „Радости Европе”, као и свим људима који су током претходних деценија улагали велики труд да би ова минфестација била оно што данас јесте. 

– Ако изузмемо фестивал документарног филма, „Радост Европе” је најстарија градска манифестација. Морамо да учинимо све како би „Радост Европе” сваке наредне године била све боље организована – рекао је градски менаџер и додао да ће се Град Београд потрудити да наредне године обнови „Дечје београдско пролеће” у оквиру „Београдског пролећа”.

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић нагласила је да јој је част да најави „Радост Европе” и захвалила свима који учествују у организацији. 

– Град Беоргад је ове године издвојио значајних пет милиона динара, а могу да обећам да ће наредне године издвојити и више – изјавила је Јевтићева.

Председница Одбора манифестације „Радост Европе” Драгица Николић, која је уједно и председница Управног одбора истоимене  фондације, истакла је да „Радост Европе” представља једну од најстаријих манифестација посвећених деци. 

– „Радост Европе” је одавно постала један од најпрепознатљивијих атрибута Београда, раме уз раме са традицијама БИТЕФ-а, БЕМУС-а или ФЕСТ-а. Оно што је свакако посебно јесте чињеница да деца из београдских основних школа у својим домовима дочекују госте из Европе – истакла је Драгица Николић. 

Председник Управног одбора Дечјег културног центгра Београда и водитељ „Свечаног сусрета деце Европе” у „Сава центру” Миња Субота такође је захвалио Граду Београду, јер је, према његовим речима, свих 47 година покровитељ и велики спонзор најстаријег сусрета деце Европе. Он је додао да је „Радост Европе” понос Београда и још једном апострофирао допринос породица београдских основаца које су отвориле врата својих домова гостима из Европе. 

Уредница манифестације Ивана Табори Обрадовић такође се обратила присутнима, рекавши да ће манифестација званично почети 2. октобра  у 12 часова на Тргу републике, одакле ће се учесници преселити на Калемегдан, где ће на Савском шеталишту уследити и програм званичног отварања.