среда, 28. септембар 2016.

Весић: Град Београд има посебну обавезу према настаријим суграђанима

Градски менаџер Горан Весић отворио је данас манифестацију „Позоришни колаж” на сцени „Раде Марковић” у Београдском драмском позоришту и том приликом поручио да Град Београд према најстаријим суграђанима има посебну обавезу, јер се зрелост једног друштва огледа у односу према најстаријим и најмлађим члановима заједнице.

Манифестација „Позоришни колаж” део је 14. Фестивала стваралаштва старијих „Златно доба”, коју организују „Дневни центри и клубови” Геронтолошког центра „Београд” од 27. до 29. септембра. 

– Приближава се 1. октобар, односно Међународни дан старих и то је дан који ми у Граду Београду посебно обележавамо јер је познато да имамо преко 400.000 суграђана старијих од 60 година. То су људи који су градили овај град и захваљујући којима Београд данас изгледа овако. Град Београд улаже заиста много труда да најстаријим суграђанима омогући што већи квалитет живота и требало би да учинимо све како би своје пензионерске дане провели онако како заслужују, односно као људи који живе у Европи у 21. веку – рекао је Весић. 

Он је истакао да у Београду постоји 25 клубова за стара лица, као и да је општина Врачар са 17.000 пензионера посебно „осетљива” по питању бриге о најстаријим суграђанима. 

– Један од 25 београдских клубова за старе је на Врачару, а у протекле три године смо отворили још четири таква клуба и тај тренд ће бити настављен. Данас смо изабрали Врачар јер морамо да водимо рачуна о квалитету живота старијих особа посебно у централним градским општинама. Убеђен сам да постајемо зрело друштво, које води рачуна о свим генерацијама, као и мањинама било које врсте – додао је Весић. 

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић нагласила је да Град Београд спроводи одговорну социјалну политику и то показује сваком активношћу коју организује за наше најстарије суграђане и суграђанке.

– Када говоримо о 1. октобру, морам да нагласим да се не бавимо нашим сениорима само тог дана, већ током читаве године. Желим да захвалим градском менаџеру и председнику општине Врачар на иницијативи за отварање још једног клуба за старије на Врачару. У протекле две године није било оваквих иницијатива од претходног општинског руководства, а садашња ситуација јасно показује приоритете садашње градске власти и приоритет Оштине Врачар – изјавила је Станисављевићева. 

Она је додала да кроз помоћ у кући и дневне центре око 10.000 суграђана буде збринуто у току једног дана. Према њеним речима, током октобра биће спроведена акција подстицања међугенерацијске сарадње између најмлађих и најстаријих суграђана. 

Председник општине Врачар Милан Недељковић подсетио је да је ново руководство општине одмах по ступању на дужност обишло обданишта, школе и домове за стара лица. 

– Чак 1.700 пензионера је константно присутно у наше четири месне организације. Као лекар знам да су људи на завршетку радног века под великим стресом јер их очекује нови начин живота и ми ћемо наставити да чинимо све у нашој моћи да им ти дани прођу у што бољем расположењу и бољим условима живота – рекао је Недељковић. 

Догађају је присуствовала и директорка Геронтолошког центра „Београд” Сузана Мишић.