субота, 1. октобар 2016.

Представљен пројекат „Еко-оаза Блок 19а”

Главни градски урбаниста Милутин Фолић присуствовао је данас у Блоку 19а представљању пројекта „Еко-оаза Блок 19а”, Удружења грађана „Мој лепи град”. Тим поводом организован је јединствени „Фестивал рекреативног спорта за младе и особе са инвалидитетом”, који је окупио велики број деце, омладине и грађана. Представљању пројекта присуствовао је и заменик шефа Канцеларије за младе Града Београда Никола Рајичић.

Прва радионица на тему „Какав парк желимо“ одржана је са Милутином Фолићем, а теме су биле идеје за уређење и оплемењивање ове слободне неуређене зелене површине.

– Блок 19а направљен је пре тридесетак година и тада је био један од најмодернијих блокова у Београду, а данас је нажалост прилично оронуо и  грађани то желе да промене. Иницијатива за уређење простора дошла је ка нама зимус и ми смо дали писмо подршке. „Зеленило” је направило мало игралиште за децу, а грађани су сами анимирали компаније, као што је „Делезе Србија” која је дала подршку да разним донацијама уреде игралиште. Град ће помоћи да уз остале донације које пристигну, становници Блока 19а добију терене и зелене површине у наредном периоду – рекао је Милутин Фолић.

Присутни су у оквиру фестивала уживали у целодневном дружењу уз школу рекреативног спорта, такмичењу у малом фудбалу, баскету, одбојци, малом тенису, стоном тенису и бадминтону, као и шаху уз учешће основаца из школе „Лаза Костић”. Током трајања фестивала окречен је и офарбан кошаркашки терен у Блоку 19а.

– На пројекту смо вредно радили више од пет година. При изради идејног пројекта и проналажења најбољих решења за наведене проблеме руководили смо се превасходно начелима функционалности и естетике, при томе имајући у виду следеће: економичност, екологију, енергетску ефикасност. У намери да пројекат припремимо што квалитетније, консултовали смо се са стручним лицима, надлежним институцијама и локалним становништвом. Драго нам је што смо добили подршку становништва, Града Београда, партнера, као и стручњака, јер је то показатељ да смо на правом путу – рекао је Срђан Петровић из Удружења „Мој лепи град”.

Идејно решење пројекта „Еко-оаза Блока 19а” предвиђа оплемењивање простора зеленилом, прилазе и стазу за шетњу и атлетику, повраћај градских птица, стварање организованог простора за активан и пасиван боравак на отвореном, уз одвојени део за кућне љубимце и птице, као и увођење расвете, водених елемената, виде-онадзора, наводњавања и стварање услова за одлагање рециклажног отпада. Све наведене зоне предвиђене су да омогућавају активан и пасиван боравак особа са инвалидитетом.