понедељак, 24. октобар 2016.

Грaд пoдстичe зaпoчињaњe сoпствeнoг бизнисa

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и градски секретар за привреду Милинко Величковић обратили су се данас студентима на отварању Београдске академије предузетништва и радионице „Знањем до циља”. Петронијевић је том приликом овим младим људима указао на то да предузетништво није стање у АПР-у, већ да је то стање духа и поручио им да верују у себе, своје идеје и производ. 

– Тржиште треба добро да истражите, али и да се удружите са колегама. Да би се направио добар предузетнички посао, потребно је више струка, а с друге стране, потребно је и да научите како се, између осталог, добијају старт-ап кредити како бисте могли уопште и да започнете тај посао – навео је Петронијевић.

Он је подсетио да је град поново покренуо Савет за запошљавање, а отворен је и Научно-технолошки парк. 

– Град је из своје имовине издвојио 33 локала, који су додељени с гrејс периодом од 24 месеца, уз акценат на производњу. Издвајања за ИТ сектор само ове године износе пет милиона динара. Кроз радионице прошло је много младих људи, а само прошле године отворено је 175 фирми. Тако су се градске и републичке институције удружиле и раде заједно, са циљем да се подстакне предузетништво и смањи незапосленост – истакао је Петронијевић.

Он је нагласио и да је пут од идеје до реализације дуг, те да је дуга и бирократија, али да процедура може да се скрати ако се сарађује и ако се угледају на примере добре праксе. Петронијевић је позвао студенте да се ангажују и дају иницијативе и додао да су надлежне градске службе отворене за њих. 

Милинко Величковић рекао je да је циљ радионица управо давање могућности да се млади људи упуте и упознају са свим релевантним институцијама како би започели сопствени посао. 

– Потребно је мало храбрости, а управо то покушавамо да постигнемо радионицама. Намера нам је да вас едукујемо како бисте могли сутра сами да функционишете, али и да превазиђете преломни моменат оснивања фирме и добијања подстицајних средстава – казао је Величковић.

Он је прецизирао какве све подстицаје даје Секретаријат за привреду – од развоја женског предузетништва, преко подршке иновативним делатностима и самозапошљавању, подстицаја пчеларства и повртарства, до дотација невладином сектору у области туризма, конгреса и других манифестација. Такође, акценат је и на обукама и сајмовима, где се људи едукују, али и конкретно повезују они који нуде и они који траже посао.   

Студенти Универзитета у Београду током наредних дана могу да на једном месту добију низ обука које се односе на програме пракси и запошљавања у државним и градским институцијама, програме Града Београда за подстицање младих и креативних људи, писање бизнис плана, добијање средстава за сопствену идеју, информације које могућности пружа Научно-технолошки парк Београд, као и како постати део тима компанија „NIS Gasprom Neft” i „Continental Contitech”.