недеља, 4. децембар 2016.

Одржана манифестација „За живот без баријера”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић присуствовао је манифестацији „За живот без баријера“, која је била централни догађај поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у организацији Хенди центра Колосеум.

Петронијевић је нагласио да је у питању традиционално дружење са Хенди центром, са којим Град Београд активно сарађује током читаве године.

– Током рада на пројекту „Београд без баријера“ имали смо директну комуникацију са удружењима особа са инвалидитетом и тада смо радили на изградњи приступних рампи. На тај начин рушимо баријере које људима са инвалидитетом дефинитивно стоје на путу. Важно је да сваки дан у години радимо на побољшавању услова живота особа са инвалидитетом. Приметно је да је ситуација боља него што је била пре три године, али ипак стање и даље није идеално. Ипак, када видимо колико је ситуација боља него у прошлости, сигурни смо да смо на добром путу – рекао је Петронијевић.

Он је додао да је ове године акценат био на пружању прилике особама са инвалидитетом да стекну знања и вештине, али и да им се обезбеди посао.

– Директном комуникацијом и заједничким радом настављамо да рушимо баријере које и даље стоје на путу људима са инвалидитетом. ИТ сектор је једна од најбрже растућих грана у Србији, а покренут је и пројекат који ће помоћи да 56 особа са инвалидитетом прође обуку из програмирања. Такође, разговарамо са компанијама и долазимо до информација које би касније требало да олакшају профилисање занимања за која би особе са инвалидитетом требало да прођу обуку и тако лакше пронађу посао. Подсетићу да градоначелник Београда Синиша Мали води Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом, а као неко ко је део Савета могу да потврдим да ћемо се потрудити да и у наредној години обезбедимо што више радних места за особе са инвалидитетом – истакао је Петронијевић.

Председник Хенди центра Колосеум Дарко Ивић истакао је да је сарадња са Градом Београдом заиста добра.

– Окупили смо се на Међународи дан особа са инвалидитетом како бисмо га обележили културним садржајем, а као и сваке године имаћемо представнике особа са инвалидитетом који се баве глумом, музиком или неком другом уметношћу. Мислим да особе са инвалидитетом заслужују пажњу током читаве године – рекао је Ивић.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Пешић изразио је наду да ће свака следећа година моћи да се окарактерише успешнијом од претходне.

– На оваквим окупљањима покушавамо да сумирамо све што је урађено у претходној години. Ми смо у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања задовољни, али сигурно је да увек може боље. Све што радимо, чинимо у сарадњи са удружењима особа са инвалидитетом. Од законских решења донели смо Закон о употреби знаковног језика, Закон о кретању уз помоћ пса водича, као и измене и допуне Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом – рекао је Пешић.

Манифестација је одржана у ресторану „Сава” у београдском „Сава центру”.