уторак, 10. јануар 2017.

Весић: Комунални систем града функционисао беспрекорно упркос тешким условима рада

Град Београд је прошле године променио начин на који третира улице током хладних дана, а превентивно бацање соли и калцијум-хлорида на ниским температурама показало се као одличан потез у превенцији појаве леда на коловозу, рекао је градски менаџер Горан Весић гостујући на РТВ Студио Б.

Према његовим  речима, од почетка зимске сезоне на улице је бачено око 5.000 тона соли, као и око 100 тона калцијум-хлорида, који се користи при екстремно ниским температурама, на којима употреба соли није довољна. У залихама град има око 14.000 тона соли и око 300 тона калцијум-хлорида, што је довољно за остатак зиме. 

– ЈКП „Београд-пут” има око 100 возила, а јуче смо додатно ангажовали и путарске машине, које су коришћене на важним правцима када је водовод у питању како у тим улицама не би дошло до појаве леда и пуцања цеви. Разлог због којег током последњих дана имамо доста проблема са пуцањем водоводних цеви је дотрајалост, јер је највећи део водоводног система постављен пре 40 година. То је још један доказ да смо урадили прави потез када смо прошле године донели одлуку да током наредних 10 година у Београду мора бити обновљена комплетна водоводна и канализациона мрежа.  То је једини начин да тај проблем буде трајно решен – истакао је Весић.

Он је додао да је ЈКП „Београдски водовод и канализација” јуче имало 36 интервенција, а дан пре тога 40.  

– Они добро раде, стално су на терену, а кварове отклањају веома брзо. „Беоком сервис” је од петка имао преко 1.000 позива грађана, а сваки од тих позива је одмах прослеђен надлежним предузећима. ЈКП „Зеленило – Београд” ради у две смене са преко 300 радника и 40 возила. Њихово задужење су парковски пролази, степеништа, стајалишта, платои, док ЈКП „Градска чистоћа” на терену има 1.200 радника и преко 50 возила. Они чисте пешачке прелазе, посипају со и калцијум-хлорид, док је „ГСП Београд” у овим хладним данима „скратило” тек неколико линија – истакао је градски менаџер.
Он је рекао да је општи утисак да градске комуналне службе никада нису боље функционисале упркос тешким условима у којима раде. 

– Око 100 возила је задужено за чишћење снега, док у окружењу има примера мањих градова који користе два или три пута више возила за чишћење. Просечна старост наших камиона је 20 година, а помоћних возила око 15 и то је нешто са чиме морамо да се боримо. Због тога ћемо током 2017, први пут после много година, купити 10 нових камиона. Довели смо јавна предузећа у ситуацију да могу да инвестирају и купе нова возила – истакао је Весић и апеловао на грађане који примете појаву леденица на својим зградама да прво сами ограде простор у којем постоји опасност по пешаке, а да потом, уколико нису у могућности сами да реше тај проблем, позову „Беоком сервис”, који ће обезбедити долазак надлежне службе. 

Такође, апеловао је и на возаче да не возе трасама које користе комуналне службе Београда, као и да ослободе прилазе и улице другог и трећег приоритета, како би возила могла да прођу и обаве свој део посла.  Како је рекао, општинама је дато око 460 тона соли у паковањима од пет килограма. Свака скупштина станара може да добије паковање соли у својој општини, што је наравно бесплатно. Он је позвао и сва правна лица да испуне своје обавезе које се тичу чишћења тротоара и прилаза њиховим локалима. Сутра деца крећу у школу и јако је важно да сви прилази школама буду очишћени. 

– Желим да нагласим да сви прихватни центри наших 17 одељења Центра за социјани рад раде 24 часа дневно. Као Град Београд контактирали смо 700 најугроженијих породица, како бисмо им помогли да не излазе по оваквим временским условима. Општина Врачар је сјајно решила тај проблем и формирала кол-центар, спремили су дежурне екипе из домова здравља, у контакту су са школама и то је начин на који би локална самоуправа требало да функционише. Надам се да ће овај пример следити и друге општине – рекао је Весић.

Градски менаџер је подсетио да „Београдске електране” раде у двадесетчетворочасовном режиму и да добро обављају свој посао. Он је оценио да комунални систем Београда функционише и у овим екстремно хладним временским приликама, а да су се више него добре показале уштеде великих средстава остварене у претходном периоду у комуналном систему, што раније није био случај.