уторак, 24. јануар 2017.

Мали: Уређује се парк на Ушћу, Београђани бирају решење

Градоначелник Београда Синиша Мали и главни градски урбаниста Милутин Фолић присуствовали су данас у Старом двору представљању и финализацији стратегије уређења парка на Ушћу, коју је презентовао најпознатији светски биро за уређење јавних простора „Gehl Architects“.

Мали је истакао да је основна жеља уређење и оплемењивање велике зелене површине, а све у склопу стратегије која би Београд требало да врати на обале река. Он је истакао да је договор о представљању решења за овај део града постигнут пре неколико недеља.

– Пре неколико недеља угостили смо чувеног данског архитекту Јана Гела, који је један од највећих светских стручњака за уређење јавних простора. Желимо да уредимо комплетну зелену површину од хотела „Југославија” до Бранковог моста. Наша је жеља да тај простор оплеменимо садржајима како би тај део града вратили грађанима. У овом тренутку то је зелена површина која служи за шетњу поред променаде, али ни на који други начин не оплемењује живот у Београду – рекао је Мали.

Према његовим речима, постоји жеља да се тај део града оплемени са више забавних садржаја, попут акваријума, планетаријума или музеја уметности, који ће бити отворен до краја ове године. Како је рекао, уређење парка „Ушће” требало би да привуче људе да више времена проводе на отвореном, али свакако и да створи још једну атракцију Београда која ће привлачити туристе.

– Савску променаду радила je компанија „SWA” из Лос Анђелеса, а у питању је једна од најпознатијих светских компанија које се баве уређењем променада. Велику кулу Београда на води ради „SOM”, реномирана компанија из Чикага, а ево сада сарађујемо са Јаном Гелом. Велике архитекте су заинтересоване да дају свој допринос опоравку и развоју Београда, и то је веома важно. Када тако позната имена раде на пројектима у нашем граду, онда је сигурно да ће се све то добро прочути по свету, што ће свакако позитивно утицати на број туриста и изглед Београда – оценио је Мали.

Градоначелник је напоменуо да у наредних неколико недеља очекује финалну презентацију, након чега ће ЈКП „Зеленило – Београд” урадити пројекат. Осим тога, у бирању решења учествоваће и грађани Београда.

– Помоћу апликације „Београђани” свим грађанима Београда ћемо дати могућност да гласају за ово решење. Такође, желимо да чујемо њихове сугестије и коментаре, као и идеје на који начин додатно можемо да оплеменимо овај простор. То ће свакако бити први случај да се једна велика зелена површина уређује консензусом свих грађана Београда. Ово је део шире концепције и стратегије, којом желимо да вратимо град на обале река – закључио је Мали.