петак, 27. јануар 2017.

Мали: Боримо се да наша деца остварују снове у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас обележавању школске славе Свети Сава у Трећој београдској гимназији. Он је као домаћин славе пресекао славски колач и запалио свећу заједно са директором гимназије Миленком Мацуром.

Градоначелник је том приликом изразио задовољство што има прилику да се обрати ученицима и професорима и захвалио директору на позиву да буде домаћин славе.

– Свети Сава као једна од најзначајнијих личности у нашој историји оставио је неизбрисив траг у просвети, култури, образовању и развоју наше државе и време је да коначно не заборављамо наше претке који су допринели просперитету Србије – истакао је Мали и додао да ће Град Београд подићи споменик Стефану Немањи.

Он је нагласио да је ова слава прилика да се директорима и професорима школа каже једно велико „хвала”  за све што су учинили да ученике изведу на прави пут.

– На нама је да се сваког дана боримо за нове инвестиције и нова радна места јер не вреди ништа да наша деца буду добро образована, а да своје снове и жеље остварују у неким другим земљама. Наставићемо да се боримо да своја знања овде реализују, да оснују породице и остану у својој земљи. Град Београд је прошле године више од 300 милиона динара уложио у реконструкцију школа, набавку опреме, намештаја, али сва та улагања не вреде ништа ако ви као професори не пренесете на прави начин своја знања. Ова деца ће сутра бити људи који ће водити овај град и ову земљу и стварати бољу и успешнију Србију – истакао је Мали.

Он је посебно нагласио да град слуша оно што директори и професори школа траже, стипендира се 188 најбољих ђака средњих школа,  55 ђака са инвалидитетом, и подсетио да је  Фондација за младе таленте Града Београда први пут основана прошле године и да је жеља да се ти млади талентовани и вредни људи подрже.

Градоначелник је најавио да ће истрајати у томе да се заједно са Владом Србије нађе начин да се реконструише зграда Треће београдске гимназије како би једна од најстаријих образовних установа имала још боље услове за стицање нових знања.

Директор Треће београдске гимназије Миленко Мацура истакао је да је ова гимназија која постоји 110 година право место да се сви сетимо лика и дела великог миротворца, градитеља српске цркве, државе, просвете, културе, светитеља и просветитеља Саве.

– Свети Сава је унео писменост у нашу културу, а ми ту писменост подижемо на ниво дигиталног простора 21. века. Поносни смо на нашу школу која представља храм знања из којег ће и даље излазити генерације младих свестраних људи, будућих научника и успешних предводника будућих поколења на свим пољима – истакао је Мацура.

Прослави школске славе у Трећој београдској гимназији присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар,  в.д. секретара за образовање и дечју заштиту Снежана Ђурић и в.д. подсекретара Игор Раичевић.