уторак, 21. фебруар 2017.

Мартовски фестивал документарног и краткометражног филма од 30. марта до 2. априла

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, који од ове године носи назив Мартовски фестивал, одржаће се од 30. марта до 2. априла у Дому омладине Београда. 

Заменик градоначелника и председник Одбора фестивала Андреја Младеновић подсетио је да се ова манифестација одржава 64 године, што га сврстава у један од најстаријих европских фестивала. 

– Изузетно смо поносни што Београд има овај фестивал и што је опстао свих ових година и деценија – истакао је Младеновић на конференцији за новинаре у Старом двору и додао да овогодшњи фестивал има неколико новитета. 

Поред промене имена у Мартовски фестивал, од ове године целокупну организацију преузео је Дом омладине, истакао је Младеновић, уз констатацију да је то промена набоље која ће допринети квалитету фестивала.

Вршилац дужности градског секретара за културу Ивона Јевтић истакла је да је ове године Град Београд за овогодишњи фестивал издвојио шест милиона динара. Она је подсетила да је Мартовски фестивал најстарија фестивалска манифестација у главном граду Србије.  

– Он представља истинску платформу за подршку ауторима филмова високог уметничког квалитета, подстичући тиме домаћу филмску продукцију. До сада је пријављено више од 150 филмова, а конкурс је отворен до 27. фебруара – прецизирала је ресорна секретарка. 

Уметнички директор Мартовског фестивала Бобан Јевтић каже да је циљ фестивала да има националну платформу са пресеком годишње продукције и релевантним наградама у више категорија. Он је најавио да ће овогодишњи фестивал обележити целодневне радионице, дебате и музички концерти с циљем да се повежу људи из ове бранше. 

Прво издање овог фестивала одржано је у оквиру Фестивала југословенског филма у пулској арени давне 1954. године. Након шест година фестивал се сели у Београд, где је први пут одржан од 4. до 9. марта 1960. године. Под именом Београдски фестивал документарног и краткометражног филма први пут је одржан 2004. године.