петак, 10. март 2017.

Гојазност – велика опасност по здравље деце

Вршилац дужности градског секретара за здравство др Вера Дражић присуствовала је данас у Старом двору презентацији програма за превенцију и лечење гојазности код деце и адолесцената коју под називом „Чиготица” организује Специјална болница за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Златибор”. Презентацији програма, која је приказана председницима београдских општина и директорима домова здравља, присуствовао је и директор Специјалне болнице др Жељко Стакић.

Вера Дражић је истакла да се ради о програму који треба да функционише континуирано, јер је пораст гојазности деце присутан у целој Европи, укључујући и Србију.

– Око десет процената деце у Србији има већу телесну тежину него што је  дозвољено, а тај проценат у целој Европи достиже и бројку од 30 одсто. Министарство здравља и Влада Републике Србије су препознали тај проблем који поприма епидемијски карактер па је Републички фонд здравственог осигурања склопио уговор са Специјалном болницом за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Златибор” да таква деца, која имају гојазност већу од 95 перцентила могу да се лече у оквиру програма „Чиготица”. Циљ је да на тај начин стекну здраве и правилне стилове живота и повећају физичку активност. С обзиром на то да се ради о мултидисциплинарном приступу, Град Београд је донео одлуку да се и сам укључи те смо данас сазвали састанак са председницима општина, директорима домова здравља и начелницима педијатрије како би се заједно  укључили и постигли што боље резултате. Важно је напоменути да овај проблем не укључује само гојазност, већ деца губе и самопоуздање, имају психичке проблеме, а присутни су и метаболички проблеми јер је чешћи дијабет типа два, оптерећења и болести зглобова, хипертензија и други проблеми. У свему томе руководимо се максимом „боље спречити него лечити” и мислим да у оваквим програмима тај мото налази свој пуни смисао – рекла је Вера Дражић.

Директор Специјалне болнице за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Златибор” др Жељко Стакић рекао је да специјални програм траје 21 дан и подсетио да се ова институција већ деценијама бави проблемом третирања гојазности. Он је нагласио да у програму учествује читав тим лекара, професора физичке културе, психолози и други стручњаци што овај програм чини један од најуспешнијих превентивних програма тог типа у Европи.