понедељак, 20. март 2017.

Младеновић: Документарни филм преузима место играном

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, култни „Мартовски фестивал”, одржаће се у Дому омладине Београда од 30. марта до 2. априла, најавио је данас заменик градоначелника Београда и председник Одбора фестивала Андреја Младеновић, гостујући у „Београдској хроници”. Он је том приликом оценио да документарни филм све више преузима место играном. 

– „Мартовски фестивал” се ове године одржава по 64. пут и један је од најстаријих у Европи и свету. Програм се ослања углавном на домаћи филм јер смо тражили начин да помогнемо домаћим ауторима. Приказаће се осамдесет филмова, а биће додељено десет награда и то шест гран-прија и четири струковне награде – рекао је Младеновић.

Фестивал отварају кратки филм Пурише Ђорђевића и документарни филм Љубише Самарџића, што ће бити својеврстан омаж нашим филмским великанима, који су обележили прошли и овај век и много пута доказали богатство наше кинематографије. У оквиру фестивала биће организовано и десет радионица, додао је Младеновић, јер је циљ да се он отвори према младима. 

Београд има сјајне културне манифестације, а међу њима су, осим овог фестивала, и Фест, Белеф, Бемус, Џез фестивал, Радост Европе, казао је Младеновић, и најавио да ће ускоро бити и оних обновљених, попут Међународног фестивала фолклора. Како је оценио, намера града била је да се у фестивале унесу новине и свежина, те да се привуку и спонзори.  

– Фестивали су подигнути на виши ниво, а повећао се и број посетилаца. Манифестације нису само рутина већ и те како могу да привуку стране госте, те да допринесу развоју туризма – навео је Младеновић.

Фестивал су подржали Министарство културе и информисања, Филмски центар и Секретаријат за културу Града Београда.