среда, 22. март 2017.

Супернатурал фестивал 22. и 23. априла на Ади Хуји, уз подршку Града Београда

Вршилац дужности градског секретара за заштиту животне средине Горан Триван изјавио је да Супернатурал фестивал, који се ове године одржава 22. и 23. априла на Ади Хуји, има подршку Града Београда у решавању вишедеценијског еколошког питања тог полуострва. 

Он је на конференцији за новинаре истакао да су идеју даље ревитализације Аде Хује у циљу успостављања еколошке равнотеже подржали градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић. 

Триван је подсетио да је данас Међународни дан воде и да је ова прича у вези са Супернатурал фестивалом и ревитализацијом Аде Хује такође везана и за воду, јер је вода у рукавцу Аде Хује токсична. Такође, одлука из 60-тих година прошлог века о насипању Аде Хује скандалозна је одлука, истакао је Триван. 

– У међувремену је урађена анализа воде и земљишта и сада је потребно да се уклоне узрочници који су ово полуострво довели  у стање једне од најгорих еколошких тачака у Београду. Решењем отпадних вода, које се уносе у рукавац кроз две речице, односно  чишћењем корита од токсичних материја, као и да се омогући отицање воде из рукавца и тај проблем биће решен. Потом ће уследити ремидијација земљишта, а која ће подразумевати пошумљавање и затравњивање Аде Хује  – истакао је Триван. 

– Други велики проблем са којим се суочавамо на Ади Хуји је незаконито насипање шута у том појасу и тај проблем мора да се реши. Општина и Град Београд ће морати да спрече да се на Ади Хуји и даље насипа шут, пре свега постављањем сигурносних камера, као  и другим законским средствима, што ће  коначно спречити да се обнављају те дивље депоније – навео је Триван и захвалио бившем ресорном секретару Божовићу јер је започео сарадњу са Супернатурал фестивалу. 

Он је позвао суграђане да дођу на један од најлепших фестивала, не само у Београду, на коме ће бити програм и за децу и за одрасле. 
Оснивач фестивала Срђан Станковић додао је да фестивал даје допринос великој идеји и заштити животне средине у целом свету кроз едукацију и забаву, као и да је Супернатурал препознат као један од 25 најбољих пројеката у дунавској регији. 

Говорећи о ревитализацији Аде Хује, он је подсетио да је то простор који је деценијама деградиран због „лоше одлуке градских власти из шездесетих година да Ада Хуја постане депонија на само четири километара од центра града”.

– Наша идеја је била да се заштити то острво које се спојило  са копном и до кога се сливају све отпадне воде са подручја Карабурме, а резултат је парк на 10 хектара са разним садржајима и новопосађеним дрвећем –  нагласио је Станковић.

На овогодишњем фестивалу биће организована предавања и радионице о флори и фауни тог дела Београда, као и други садржаји, најавили су организатори. У музичком делу програма наступаће Канда Коџа и Небојша, Lollobrigida, Del arno bend, Београдски синдикат, Никола Врањковић, Irie Fm, Sharska Snakes and Planes, Nula radio with Rebel B и Леонтина и дечији хор Чаролија.