понедељак, 27. март 2017.

Београдска академија предузетништва у Научно-технолошком парку на Звездари

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић свечано је отворио прву фазу пројекта „Такмичење за најбољу старт-ап идеју” под називом „Београдска академија предузетништва” у Научно-технолошком парку на Звездари. 

Петронијевић је истакао да се такмичење „Најбоља старт-ап идеја” одржава по први пут у Београду, као и да му је изузетно драго да се пријавио велики број младих.

– Због великог интересовања нећемо успети све да их примимо данас, па ћемо презентацију држати и сутра. Данас ће примери добре праксе, градске и републичке институције које дају субвенције, демонстрирати студентима како се прави бизнис-план и како да своју идеју на најбољи начин пренесу на папир. Након тога ће људи из приватног сектора, који су такође обезбедили и награде, почети са оцењивањем – рекао је Петронијевић. 

Он је додао да ће победници бити познати почетком маја, али и да наградни фонд расте из дана у дан. 

– Данас смо такође постигли договор са људима из Научно-технолошког парка да аутор најбоље иновативне идеје добије бесплатно коришћење простора у трајању од годину дана. Уз то, биће додељивани локали од Града Београда, 24 месеца без плаћања кирије, а када се на све то додају и награде у опреми, није нереално надати се да ће Београд и Србија добити неколико нових компанија насталих на темељу овог такмичења. Генерално, циљ је да студенти науче што више и сазнају шта могу да добију од државе, а шта од града, како би што лакше покренули сопствени бизнис – закључио је Петронијевић. 

Директорка Научно-технолошког парка Гордана Даниловић Грковић нагласила је да је установа на чијем је челу данас домаћин младим људима који су жељни обуке и практично представља припрему за финале такмичења.

– Лепо је видети оволики број младих људи који су заинтересовани за предузетништво. Они имају идеје и желе да се такмиче, што нас све мотивише да стварамо још боље услове за њихово развијање. У Научно-технолошком парку у овом тренутку ради 47 компанија и скоро 400 инжењера, што је сјајна порука за младе људе. У овако инспиративном амбијенту могу да виде друге младе људе који су покренули или управо покрећу сопствени посао – рекла је директорка Научно-технолошког парка.

Студент Факултета техничких наука у Чачку Никола Радосављевић каже да је дошао да научи како да преточи сопствене идеје у приватни посао. 

– Имаћемо предавања на тему како покренути сопствену идеју и мислим да ће то бити права инспирација за све нас који желимо да покренемо властити бизнис. Пре три дана имали смо предавање на факултету и ту су нам људи из Научно-технолошког парка говорили о важности самоиницијативе – рекао је Радосављевић.