петак, 7. април 2017.

Прави дух Београда на манифестацији Дани Београда у Москви

Дeлегaциja Бeoгрaдa, кojу прeдвoди пoмoћник грaдoнaчeлникa Бoркo Mилoсaвљeвић, бoрaви у рaдноj пoсeти Moскви пред отварање манифестације Дани Београда, која се у мају одржава у руској престоници. У делегацији су в.д. секретара за информисање Мирјана Павичић, в.д. секретара за културу Ивона Јевтић и в. д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и кородинацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и представници Туристичке организације Београда и Привредне коморе Београда. 

Чланови делегације одржали су низ сaсaтaнaкa како би oргaнизaциjа прeдстojeћих Дaна Бeoгрaдa у Мoскви протекла што успешније, уз oбилaзaк прeдлoжeних лoкaциja нa кoјимa ћe бити прeдстaвљeн дух Бeoградa. 

Према речима Борка Милосављевића, Дани Београда у Москви су један од најзначајнијих међународних догађаја које ће Град Београд организовати током ове године. 

– Циљ је да се добри билатерални односи  даље продубе, и то кроз три кључна стуба наше сарадње. Зато ћемо 25. маја, када ће и бити први дан наше манифестације, отворити велики бизнис форум, где ће највећи и најпознатији српски привредници директно разговарати са својим руским колегама са жељом да направе конкретне пословне аранжмане. Улога и циљ овог бизнис форума је да заиста имамо конкретне и добре економске односе и добру сарадњу и да се могућност слободног извоза и бесцаринског односа у најбољој мери искористи у протоку наше робе на руско тржиште, али и привлачење руских инвестиција у области слободних зона, презентацијом наших најзначајнијих инфраструктурних пројеката, а оно што нам је посебно битно јесте да се праве одређени видови кооперација између руских и српских привредника – истакао је Милосављевић.

Он је додао да су им руски саговорници обећали да ће се потрудити да најзначајнијe руске компаније присуствују овом форуму. 

– Други дан у оквиру наше манифестације треба да буде дан културе и зато смо предвидели да промо-лице буде наш глумац који је популаран и у Русији, Милош Биковић. Поред њега, имаћемо и спектакуларан концерт Горана Бреговића, за који већ у овом моменту влада огромно интересовање, а ту ће бити и редитељ Емир Кустурица, који ће представити своје филмове – најавио је помоћник градоначелника.

Он је додао да ће трећи дан манифестације бити дан спорта, када ће бити одиграни тениски меч и кошаркашка утакмица, све са циљем да три кључна стуба наше сарадње добију на популаризацији. 

Поред тога, како је најавио, у познатој пешачкој зони у центру Москве биће смештен и Београдски кутак, који ће сва три дана од ујутро до увече бити место где ће се, уз присуство туристичких организација Београда и Србије, одигравати културно-уметнички програм, а ту ће бити и музичари који ће пренети дух Скадарлије, београдске боемске четврти. 

– Жеља нам је да се што више Московљана упозна са Београдом и да се од 25. до 27. маја у Москви живи стилом Београда –  истакао је Милосављевић додавши да ће Град Београд свакако дати све од себе да главни град Србије представи на прави начин.