уторак, 18. април 2017.

Свечано уручене награде Града Београда за 2016. годину

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић уручили су данас, у Старом двору, награде Града Београда лауретаима у 19 области за 2016. годину. Уз велики број личности из јавног и културног живота Београда и Србије, уручењу награда присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, чланови Градског већа и представници Градске управе.

Обраћајући се добитницима, градоначелник Синиша Мали је подсетио да се ова награда додељује дванаести пут заредом у оквиру прославе „Дана Београда”.

– Награде додељујемо онима који су својим достигнућима и резултатима рада заслужили да добију награду града. На вама добитницима је и част и одговорност да будете узор онима који раде и стварају у Београду, и који желе да промене наш град набоље, стварајући бољу будућност за све нас и  нашу децу. Много пута су ме питали шта наш град разликује од других и увек одговарам да, поред тога што као и сваки други има музеје, позоришта и све друго, Београд има и људе какве други градови немају. Људи који седе данас са нама само су неки од стотина хиљада људи који су стварали историју Београда. Данас то радите ви и треба да будете светионик онима који долазе иза нас, учећи их како треба својим трудом, радом и стваралаштвом да мењају ствари за боље сутра – истакао је Синиша Мали.

Градоначелник Београда је подсетио и на јубилеј Београда у оквиру прославе Дана Београда, којим се навршава 150 година од предаје кључева Београда Михаилу Обреновићу.

– На Калемегдану смо данас присуствовали сценској реконструкцији предаје кључева града која се догодила пре 150 година и веома се поносимо тим догађајем. Многе ратове смо добили, неке изгубили, а ја мислим да је дошло време да нашу слободу чувамо побеђујући у миру, стварајући, проналазећи, иновирајући и унапређујући Београд и Србију баш као наши данашњи добитници награда. Захваљујући вама и члановима жирија, желим да вас подсетим да је Град Београд уз вас, као што очекујем и да ви будете уз свој град – нагласио је Синиша Мали.

Добитници Награде Града Београда за 2016. годину су: за књижевност и преводно стваралаштво песник Мирослав Максимовић, драмски уметник Бранко Видаковић за позоришно стваралаштво, за филм и радио-телевизијско стваралаштво редитељ и сценариста Милош Радовић, фотограф Томислав Петернек за ликовно и примењено стваралаштво, за визуелне и проширене медије, композитор Југослав Бошњак за музичко и музичко-сценско стваралаштво, за друштвене и хуманистичке науке др Мирослав Перишић и Јелица Рељић, затим за природне и техничке науке Георг Џукић, Тања Д. Вуков и Милош Л. Калезић, проналазаштво Милош Милошевић и Бојан Лазић, за изузетно дело које представаља допринос развоју медицине проф. др Радован Богдановић и проф. др Недељко Радловић, а за рад или изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине проф. др Драгана Вујић. Лауреати у категорији архитектура и урбанизам су архитекте Сања Ђорђевић и Весна Радовановић из Урбанистичког завода Београда, за пољопривреду Горан Танасковић из Младеновца, новинарство Велимир Павловић, образовање Маја Арсеновић, спорт Тијана Богдановић и за херојско дело Весна Клачар.

За дугогодишњи рад и трајни допринос развоју Београда награда је припала архитекти Предрагу Ристићу, а добитница специјалног признања за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд је Александра Нинковић Ташић. За стваралаштво младих у науци награду је добио Урош Јовановић, а за стваралаштво младих у уметности Дора Филиповић. Награда „Светислав Стојановић” за појединца припала је Зорану Зарвићу, раднику Ватрогасно-спасилачке чете „Земун”, а награда за ватрогасну бригаду – Ватрогасно-спасилачком батаљону „Звездара”.

На иницијативу градоначелника Београда, ове године, поред традиционалних награда додељена су и посебна признања Милени Страхиновић и Бранку Станојевићу за остварен изузетан успех на престижној светској изложби „Arte laguna prize” у Венецији.