субота, 22. април 2017.

Весић: Београдски мaратон један од најбољих у Европи

Градски менаџер Горан Весић истакао је гостујући на ТВ Пинк да ће данас из Београда бити послата лепа слика у свет, јер ће Београдски маратон ове године оборити рекорде по броју учесника, али и остати упамћен по новој траси која промовише делове града који до сада нису били заступљени у овој манифестацији. 

– Имамо пуно лепих традиционалних догађаја и један од њих је Београдски маратон, који ће данас бити одржан јубиларни, 30. пут. Маратон ће оборити рекорде по броју учесника, али и по начину на који ће бити организован, јер се ове године трчи новом трасом, између осталог преко Моста на Ади, делом и преко Газеле, што то ће свакако изазвати промене у саобраћају, о чему су грађани благовремено обавештени. У периоду од 9 до 17 часова, 24 линије градског превоза ће саобраћати измењеним трасама. Успели смо да направимо план према којем ћемо одмах по проласку маратонаца успостављати нормалан саобраћај на тим деловима трасе – рекао је Весић.

Градски менаџер је потврдио да је трасу израдило предузеће „Београдски маратон“, које је организатор маратона. Тако је од почетка, наводи Весић, постоји уговор између Града Београда и компаније „Београдски маратон“, а ми учествујемо у организацији у смислу помоћи градских предузећа, попут чишћења трасе, припремања и свега осталог што је неопходно за одржавање овако велике манифестације.

– Преко 2.000 људи из комуналног система Београда ради на припреми маратона. Синоћ сам  их традиционално посетио јер то су људи из „Зеленила“, „Градске чистоће“, „Паркинг сервиса“, „Београд-пута“, чији рад ретко ко примети у општој еуфорији. Када је Дечји маратон у питању, трудимо се да навикавамо најмлађе на здрав живот. Настојимо да у сарадњи са надлежним министарством покренемо низ акција како би се деца бавила спортом. Када буду промењени одређени закони, желимо бесплатне термине за децу у школама сваке вечери од 19 до 21. Тако ћемо избећи ситуацију у којој је спорт активност привилегованих, оних који то могу да приуште – прецизирао је градски менаџер.

Он се потом осврнуо на актуелне инфраструктурне радове у Београду, рекавши да ће фонтана на Славији током маја бити пуштена у рад.

– То ће бити музичка фонтана са слаповима и до 16 метара. Одмах након маратона креће реконструкција Булевара ослобођења, Славије и Рузвелтове. Радови ће трајати 180 дана јер је у питању детаљна реконструкција, па ће на Булевару ослобођења бити и нових саобраћајних трака, биће уређене бициклистиче стазе, а између Улице краља Милутина и дела где је сада Народна банка биће нови парк. Настављамо тренд реконструкције великих градских улица, а све то кошта пуно новца, у питању су милиони евра – додао је Весић.

Говорећи о својеврсном инвестиционом буму који се догађа у Београду, Весић је нагласио да је поносан на чињеницу да је актуелна градска власт за три године створила услове да у Београду постоји преко 500 градилишта.

–  Грађевинска индустрија позитивно утиче на друштвени бруто-производ и обезбеђује радна места, а све то иде након плаћања накнаде за грађевинско земљиште. На тај начин обезбеђујемо новац за инфраструктуру и велики број инвестиција у Београду је одлична ствар, јер нам омогућава да наставимо да радимо на побољшању квалитета живота свих Београђана. Инвестициони циклус се не може покренути за пет дана, то је дуг процес и сигуран сам да ће наредних 10 година бити златно доба за развој Београда – наводи градски менаџер.

Када је у питању именовање градских улица, Весић истиче да известан број људи који су нешто дали друштву није адекватно награђен.

–  Народ који не памти своју историју не може да креира бољу будућност. На седници Скупштине града пре неколико дана улице у Београду добили су Оливера Марковић, Живан Сарамандић, Светозар Милетић, Михаило Јанковић, Вук Бојовић, Јуриј Гагарин ће добити споменик, као и Јањош Хуњади, односно Сибињанин Јанко како га знамо из народне поезије. На тај начин се одужујемо тим људима, али и дајемо  пример новим генерацијама. Именовање улица шаље јасну политичку и културну поруку и веома је важно што Град Београд то ради – закључио је Весић.