среда, 26. април 2017.

Нови Плато Милана Младеновића и дрворед у Дечанској улици

Дрворед од тридесет нових стабала, ново осветљење, клупе и „тепих” од гранитних плоча добиће Дечанска улица у делу смештеном између Нушићеве и Македонске, преноси лист „Политика”. 

Акценат у том јавном простору, тренутно закрченом паркираним аутомобилима, киосцима и фрижидерима за сладолед, мрачним и прљавим улазима и излазима у подземни пролаз, биће на преуређењу Платоа Милана Младеновића. Он ће постати урбани џеп у којем ће и даље одзвањати музика извођена у току „Концерта на зидићу”. Само, и публика ће најзад добити свој кутак, платформу са бочне стране Дома омладине на којој ће моћи да сeди. Ови детаљи, како уверавају у Градској управи, неће остати само на цртежу архитеката Зорице Савичић и Зорана Дмитровића, ауторског тима који је пре две године на конкурсу за уређење три централна трга – Трга републике, Теразија и Трга Николе Пашића освојио прву награду. Они су тада скројили и ново одело за Плато Милана Младеновића.

– Тај простор би уз изузетно прометну саобраћајницу требало да постане оаза за пешаке. Предвидели смо да плато буде изливен у бетону како би дошао до изражаја уз камене плоче. Трафика испред Дома омладине биће уклоњена. Тако ће цео простор да продише, а скулптура „Сунце” чувеног вајара Душана Џамоње на згради Дома омладине биће уочљивија – објашњава ауторски тим архитеката Савичић – Дмитровић. 

Највећа градитељска интервенција, ако је град прихвати, биће уградња два лифта на улазу односно излазу у подземни пролаз у Нушићевој и Дечанској улици. Тако би запуштене пречице испод земље могле да користе мајке са колицима, особе са инвалидитетом и старији људи који се теже крећу, преноси „Политика”.

– Подземни пролази нису само естетски већ и функционални проблем града. Они су практично неупотребљиви за одређене категорије становништва, а то престоница попут Београда не сме да дозволи. Осим тога, паркинг и контејнери у Дечанској морају да се уклоне и да се постави паркинг за бицикле. На другој страни улице, где се налази Музичка школа „Мокрањац”, биће засађен дрворед и постављен тротоар поплочан каменом – истичу Савичићева и Дмитровић и додају да је план да зелене крошње оплемене леву страну улице од Дома синдиката до Теразијског тунела.

Прва фаза сређивања Дечанске улице почеће на лето, тврди Милутин Фолић, градски урбаниста. За њега је посебно значајно то што ће се дуж тротоара провући бициклистичка стаза која ће повезати Булевар краља Александра и Трг републике.

– Сређивање Платоа Милана Младеновића и Дечанске између Македонске и Нушићеве почетак је уређења центра града. На јесен се обнавља Трг републике и те пројекте ће финансирати град – уверава Фолић.