недеља, 30. април 2017.

Синиша Мали: Односи са Кином никад бољи, настављамо активну сарадњу

Односи Србије и Кине никада нису бољи, а за Београд је важно да уради свој део посла и активно сарађује у областима туризма, трговине, културе, спорта, чиме се отвара и простор за економију и развој, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали, након посете Шангају. Он је гостујући данас на ТВ Пинк, подсетио да је Београд на управо завршеном Светском сајму туризма у Шангају добио награду као најпопуларнија туристичка дестинација, о чему сведочи и податак да је број туриста из Кине у прва три месеца дуплиран у односу на лане, те да се очекује даљи пораст.

– У Београду око педесет хиљада људи живи од туризма, а за протекле три године број туриста је дуплиран. То се одржава на градски буџет и само је део великог мозаика опоравка главног града и његове промоције у свету – истакао је градоначелник.

Мали је навео да је, иако су Кина и њени градови много пута већи од Србије, однос равноправан, пријатељски и „за свако поштовање”, те је то права основа за будућност коју градимо са том земљом. Он је прецизирао да су кинески инвеститори ангажовани на бројним пројектима у Србији, а за многе и заинтересовани, међу којима су за наш главни град најважнији „Интерцептор”, Фабрика за пречишћавање отпадних вода у Великом селу, метро, Лука „Београд”.

– Кинези су озбиљни инвеститори и Београд је веома атрактиван за њих – оценио је Мали и најавио да нас ове године очекују Дани Пекинга у Београду, а пре тога и Дани Београда у Москви и Дани Техерана у Београду, као манифестације на којима се директно промовише и уговара сарадња.

Како је истакао, само у прва три месеца ове године издате су 32 грађевинске дозволе за изградњу 450.000 квадрата, што је још један доказ да је Београд атрактиван за градитеље. Мали је додао и да тога свега, међутим, не би било да нису стабилизоване јавне финансије јер је Београд до пре само три године био на ивици банкрота са дугом од око 1,1 милијарди евра, а који је лане смањен за 450 милиона евра.

– Сада имамо новца да инвестирамо у домове здравља, вртиће, канализацију, водовод  и све оно што је важно за нормалан живот грађана – нагласио је Мали и прецизирао да је град следио пример републике и посвећеност премијера Александра Вучића у циљу да наша земља постане стабилна и безбедна и да живот у њој буде бољи.

Градоначелник је рекао и да је у свом досадашњем раду на месту градоначелника, најпоноснији на пројекат Београд на води”, предстојеће отварање две нове фабрике после више од деценије и активних више од 500 градилишта, затим на „Прокоп” и скорашњи почетак градње нове аутобуске станице, консолидацију јавних предузећа, одговорну социјалну политику и давања без кашњења, те уређење фасада и пешачке зоне града, али и на улагања у водовод, канализацију и асфалтирање – све са жељом да квалитет живота у свим деловима града буде једнак.

Градоначелник Београда је најавио и да ће у јуну бити усвојена одлука према којој ће све породиље у Београду добијати по 10.000 динара, те да за те исплате има простора јер је у градском буџету уштеђен новац.

– Када погледате „семафор”, он показује да су се неке ствари у Београду промениле. Људи могу то да не признају, али не могу да не виде – закључио је градоначелник.