среда, 17. мај 2017.

Младеновић: Пријатељство са Кином велика шанса Београда и Србије

Морамо да искористимо могућност која нам се указала, а то је чињеница да Кинези виде Србију на новом „путу свиле”, који иде од Кине ка западној Европи, рекао је заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић гостујући на Телевизији Хепи.

Младеновић је, говорећи о посети српске делегације Кини, рекао да је у питању веома важна посета са много састанака у које је Град Београд био веома укључен.

– Градоначелник је био у српској делегацији која је, предвођена премијером Вучићем, боравила у Кини. Господин Мали је јуче имао састанак са градоначелником Пекинга, други у последњих годину дана, а очекујемо „Дане Пекинга у Београду” и надам се да ћемо тада угостити градоначелника кинеског главног града. Град Београд има сјајне односе са Кином и тамошњим званичницима, а очекујемо ново повећање броја кинеских туриста, нарочито уколико ускоро буде реализован план о директној авионској линији – истакао је заменик градоначелника. 

Младеновић је подсетио да је делегација Београда недавно била у посети Шангају, док са друге стране ретко прође недеља у којој Град Београд не угости делегацију из Кине – политичку или привредну. 

– Београд је укључен у државну политику према Кини и све што је ових дана урађено и договорено Београд ће сигурно следити. То није нешто што одређује нашу политику краткорочно, већ мислим да је у питању смер којим ћемо се кретати наредних 50 или 100 година – оценио је Младеновић. 

Заменик градоначелника је указао и на многе ствари које ће Србија морати да уради уколико жели да искористи кинеско пријатељство и могућности које оно доноси. 

– Користимо велику могућност која нам се указала, а то је чињеница да Кинези „виде” Србију на „путу свиле”, који иде од Кине ка западној Европи. Морамо да урадимо пуно тога када је инфраструктура у питању. Ауто-путеви и железница, пруга Београд–Будимпешта, све је то веома важно и ми као главни град радимо на томе да учинимо све да Кинези осете Београд као свој град. За неколико недеља би требало да почне изградња кинеског културног центра и то ће бити начин и место за привлачење кинеских туриста – додао је Младеновић. 

Према његовим речима, премијер Вучић и одлазећи председник Николић су направили изузетне контакте и овакав низ састанака са врхом кинеске државе је највећим делом њихова заслуга. 

– Невероватан је статус који Србија ужива у Кини јер смо ми земља од осам милиона становника, док је на другој страни једна суперсила и најмногољуднија земља света. То је нешто што апсолутно морамо да искористимо – нагласио је Младеновић.

Говорећи о предстојећој манифестацији колективног венчања које ће бити уприличено 21. маја у Скупштини Београда, Младеновић је истакао да је Граду Београду веома важна порука коју та манифестација шаље. 

– Ступање у брак је почетак стварања породице, рађања деце и то је нешто веома важно за наше друштво, нарочито у тренутку у којем се сада налазимо. Породица је најважнија, потребан нам је већи наталитет, као и више пажње усмерене ка породичним вредностима. Морамо да мотивишемо младе да ступају у брак и формирају породице, јер када заједничким снагама буду ишли кроз живот, сигурно ће им бити лакше – закључио је Младеновић.