среда, 24. мај 2017.

Одржана обука за старт-ап финалисте такмичења „Најбоља старт-ап идеја”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић отворио је данас обуку за старт-ап финалисте такмичења „Најбоља старт-ап идеја” и рекао да је циљ тог концепта да млади људи започну свој посао и остану у својој земљи.

– Они сада имају обуке како би своје идеје могли да презентују на најбољи начин, а оцењиваће их приватни сектор – компаније које су дале новац за наградни фонд. Ту ће бити и људи из АПР-а, који ће им помоћи да региструју своја старт-ап предузећа и објаснити им целу процедуру. Град Београд је све урадио око организације и на нама је да их обучимо у вези са бирократским делом и папирима који су им потребни како би њихове компаније почеле да раде на територији Београда. Град Београд је обезбедио три локала и један производни погон који ће бити уступљени на 24 месеца без плаћања кирије, а најбољи иновативни део је тај што ће бесплатно добити простор годину дана у Научно-технолошком парку уз правне и књиговодствене услуге – објаснио је Петронијевић и додао да ће се у комисији налазити и представници највећих компанија из Београда и Србије. 

Према његовим речима, на самом старту било је готово 140 тимова, од којих је изабрано 20 финалиста.  

– Било је тешко изабрати ових 20, има много иновативних идеја и показало се да је овај пројекат нешто што је фалило Београду. До краја године ћемо направити још једно такмичење и у наредним годинама ће то постати пракса, као што је то случај у многим градовима у свету, где мотивишу младе људе да започну бизнис и остану у својој земљи. Жеља нам је да их спојимо са привредом, да их велике компаније виде и можда им понуде посао или да новцем који добију започну свој посао и почну да се боре на тржишту – закључио је Петронијевић.

Taкмичење „Најбоља старт-ап идеја” траје већ неколико месеци. Сви пријављени тимови су добили обуке у НТП-у, а након селекције од неколико стотина студената и средњошколаца широм Србије, у финале је прошло 20 тимова. Њих чекају бројне награде, а финале ће се одржати 2. јуна у Старом двору.