четвртак, 25. мај 2017.

Никодијевић: Привредна размена Београда са Руском Федерацијом утростручена

Говорећи о првим утисцима боравка у главном граду Русије, где се организују „Дани Београда у Москви”, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић истакао је да је приметна веома добра атмосфера и спремност на сарадњу два главна града. 

– Ова посета је резултат наше одлуке да покренемо међународну сарадњу Београда са другим градовима у свету са којима сматрамо да можемо остварити добар привредни, културни и економски интерес. Само у последњих пет година размена између Београда и Руске Федерације је утростручена, и то нам говори да радимо заиста исправне ствари, од којих велике користи има наша привреда. Са нама је и бројна привредна делегација и трудимо се да заједно са нашим партнерима који нам пружају пуну подршку, почев од градоначелника Собјањина па до читаве његове делегације, отворимо врата и остваримо дубље економске односе са Москвом и Руском Федерацијом – казао је Никодијевић.

Он је истакао да су домаћинима у Москви представљени бројни пројекти који ће се радити у Београду наредних година.

– За те пројекте нама је потребна и финансијска помоћ и помоћ струке. У неколико наредних година започећемо са градњом метроа, а ако неког треба питати како се он гради, то су свакако Московљани. Овде су људи развили сјајан систем, њихов метро није само обичан метро, то су подземне станице које су малтене музеји, линије које су толико добро повезане и које заиста омогућавају да се избегну велике гужве. Разговарамо  и о другим инфраструктурним пројектима, измештању старе и изградњи нове аутобуске станице, учешћу у путној, комуналној и спортској инфраструктури. Донели смо, на пример, одлуку да ћемо у наредним годинама градити национални стадион и ако неко може да нам ту помогне, онда су то Москва и Русија, које ће бити домаћини Светског првенства у фудбалу, који су у последње четири године изградили пет великих стадиона у главном граду. Са нама је и велика културна делегација како бисмо што више учврстили и те везе међу нама и верујем да ће ова посета умногоме допринети да наши односи у будућности буду још бољи него до сада – истакао је Никола Никодијевић.