субота, 24. јун 2017.

Концентрације загађујућих материја не одступају од уобичајених вредности

Резултати редовног мониторинга квалитета ваздуха, који Градски завод за јавно здравље спроводи на 24 мерна места на територији Београда према Програмима контроле квалитета ваздуха у локалној и државној мрежи, показују да концентрације основних загађујућих материја не одступају од уобичајених вредности, карактеристичних за ово доба године, метеоролошке услове и идентификоване изворе емисије на територији града Београда. 

Те материје су: угљен моноксид, азотни оксиди, сумпор диоксид, суспендоване честице аеродинамичког пречника мањег од 10 микрометара (ПМ10), приземни озон. 

Резултати са четири додатна мерна места, на којима се мере параметри који нису обухваћени редовним мониторингом, су приказани у табелама у наставку и закључује се да вредности не прелазе граничне вредности утврђене Уредбом о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха („Сл. Гласник РС“ бр. 11/2010; 75/2010 и 63/2013).

Концентрације полицикличних ароматичних угљоводоника (резултати приказани за свако појединачно мерно место у табелама у наставку) су уобичајене за урбану средину. Исти случај је и са тешким металима (арсен Ас, кадмијум Цд, никл Ни, олово Пб) у суспендованим честицама ПМ10 који су, такође, на нивоима карактеристичним за урбану средину.