четвртак, 13. јул 2017.

Отворене понуде за јавно-приватно партнерство за депонију у Винчи

У Старом двору данас су отворене понуде за доделу уговора за јавно-приватно партнерство за третман и одлагање комуналног отпада на депонији у Винчи, а на овај обавезујући јавни позив стигла је понуда француско-јапанског конзорцијума Suez – Itochu.

Тендерска комисија ће донети одлуку у вези са понудом у законски прописаном року, а уколико она буде прихваћена, уследиће потписивање уговора о јавно-приватном партнерству, који затим треба да одобри Скупштина Београда. У том случају би радови могли да почну у другој половини 2018. године.

Град Београд је одлуком Скупштине града у јулу 2015. године одлучио да питање управљања отпадом реши кроз јавно-приватно партнерство на најсавременији начин и најбезбеднији по животну средину, а који ће притом довести и до производње обновљиве топлотне и електричне енергије.

Сам пројекат обухвата ремедијацију и затварање постојеће депоније, искоришћење депонијског гаса за производњу енергије, третман процедних вода, изградњу постројења за третман комуналног отпада и когенеративну производњу топлотне и електричне енергије, изградњу постројења за рециклажу грађевинског отпада и изградњу депонијских ћелија по ЕУ стандардима.