субота, 29. јул 2017.

Весић: Нови Теслин музеј биће на месту старе централе на Дорћолу

Нови Музеј Николе Тесле биће изграђен на месту старе електричне централе на Дорћолу, преносе Новости, а градски менаџер Горан Весић каже да је то национални пројекат значајан за Србију.

Министарску радну групу за тај пројекат формирала је Влада Србије, којој је председавао тадашњи премијер Александар Вучић, који је и подржао читав пројекат, а на челу те групе налази се потпредседница владе Зорана Михајловић, а заменик председника је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Град Београд је, казао је Весић за „Вечерње новости”, захвалан влади која је одлучила да оформи и припреми све што је неопходно за расписивање међународног тендера, на којем ћемо добити инвеститора.

– Коначно ће музеј, који годишње има око 100.000 посетилаца, добити нову зграду. Стара централа, која је почела са радом 6. октобра 1893. године, право је место за дом Николе Тесле – рекао је Весић.

Нови објекат биће највећи научно-истраживачки центар на овим просторима, и заузимаће простор од 30.000 квадрата, а осим музејске поставке, на том месту биће смештени библиотека и научни кампус за студенте и професоре из целог света, пише лист.

Координационо тело задужено за пројекат тренутно је у фази потраге за инвеститором, а на састанку тог тела прецизирани су детаљи изградње, укључујући процедуре, документацију и динамику реализације.

Потпредседница владе Зорана Михајловић каже да је главни циљ да се до краја године изабере инвеститор и додаје да је на састанку предложено и да се, као пратећи садржаји, на простору предвиђеном за музеј изграде и други објекти попут центра за промоцију науке, младе таленте, информационе технологије и генетички инжењеринг.