четвртак, 10. август 2017.

Младеновић: Београд најбољи пример пријатељског односа према мигрантима

Ревијална фудбалска утакмица између Канцеларије за младе Града Београда и тима миграната из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила одиграна је вечерас на стадиону ФК „Вождовац”, а заменик градоначелника Андреја Младеновић оценио је да овај меч представља прави пример како увек постоји начин да се помогне људима у невољи.

У тиму Канцеларије за младе играли су поред осталих Младеновић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић, директор Канцеларије за младе Недељко Радосављевић, као и директор СЦ „Олимп” Славиша Дамјановић. Екипа Канцеларије за младе, појачана градским функционерима, победила је резултатом 3:2.

Младеновић је захвалио ФК „Вождовац” и ТЦ „Стадион” на гостопримству и истакао да је вечерашњи меч дивно дружење и још један знак пружене руке људима којима је потребна помоћ.

– Поводом „Дана младих” искористили смо прилику за дружење са нашим пријатељима, мигрантима који већ неколико година пролазе кроз нашу земљу и наш град. Они овде наилазе на најбољи могући пријем, можда и најбољи у Европи. Београд је показао своју широкогрудост, гостопримство и све оно што краси наш народ. Дали смо прави пример читавом свету како се може помоћи људима које је снашла велика несрећа – рекао је Младеновић.

Град Београд се поноси радом Kанцеларије за младе, навео је заменик градоначелника, и жели да то истакне и овом приликом.

–  Kанцеларија за младе је актуелизовала велики број пројеката, са изузетним бројем младих људи који у њима учествују. Током последње три године, Kанцеларија за младе је у потпуности оправдала своје постојање и на томе честитам људима који је воде, као и члановима Градског већа који раде са њима – додао је Младеновић.

Младеновић је присутне подсетио на изложбу фотографија која је отворена у ТЦ „Стадион” у понедељак, волонтерски рад и укључивање невладиног сектора у овај процес.

– Веома је битно да невладин сектор буде присутан у раду Kанцеларије. Вечерас шаљемо сјајну поруку, а то је да ови људи могу да рачунају на отворена врата, пружену руку и топао пријем. Надам се да ће веома брзо, ако не овде у Србији, онда тамо где су наумили да оду, пронаћи своју срећу – закључио је Младеновић.

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић захвалио је Граду Београду на, како је рекао, промовисању пружене руке и разумевања према мигрантима.

–  То су људи попут нас, са различитим проблемима и потребама. Дружењем младих Београђана и миграната рушимо баријере, а ова фудбалска утакмица ће нас додатно зближити. Све то чини поруку нашег града, односно свих Београђана, а то је да би овим људима требало помоћи колико год је то у нашој могућности. Интеракција на локалу је одличан начин да покажемо нашу хуманост – рекао је Ђуровић.

По завршетку меча, Младеновић и Петронијевић су противничким играчима уручили медаље, a организатор пригодне поклоне.