петак, 11. август 2017.

Весић: Од среде делимично затварање саобраћаја на Бранковом мосту

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да ће режим делимичног затварања саобраћаја на Бранковом мосту почети да се примењује од среде, 16. августа. Делимично затварање саобраћаја саобраћајне траке није могло да буде извршено раније јер је одобрење за извођење овог дела радова добијено тек у петак, 11. августа.

Према речима градског менаџера, ЈКП "Београд пут" ће од сутра, суботе 12. августа, почети са пресецањем ограде и утврђивањем прелаза са једне на другу конструкцију. Овај посао ће бити завршен до понедељка, 14. августа у вечерњим сатима.

Истог дана, 12. августа, биће затворен део Улице сајмиште, ради постављања дизалице уз стуб моста са новобеоградске стране. Током радова, у Улици сајмиште неће бити прекида јавног градског саобраћаја.Саобраћај преко Бранковог моста одвијаће се током дана у по две саобраћајне траке у сваком смеру јер ће две десне траје у смеру од Новог Београда ка Бранковој улици бити затворене како би се одвијали радови на реконструкцији моста.
Током ноћних сати за саобраћај двосмерно бити отворена само десна страна моста, односно три траке, из правца Бранкове улице ка Новом Београду. Припремни радови на реконструкцији пешачке стазе на узводној конструкцији Бранковог моста почели су половином јуна. После почетног организовања градилишта и постављања заштитне конструкције испод моста на новобеоградској страни, извођач је извршио припреме за скидање асфалта са пешачке стазе и спојева челичне конструкције, поставио скеле на стубовима с обе стране реке и демонтирао декоративно осветљење. По добијању решења којим се одобрава извођење овог дела радова, стекли су се услови да се на Бранковом мосту успостави режим саобраћаја који ће омогућити извођачу даље радове на санацији пешачке стазе. 

– Вредност посла је 210 милиона динара, а планирано је да се реконструкција  заврши крајем године, имајући у виду да се ради о изузетно захтевној замени челичних делова конструкције, чије тачно стање може бити утврђено тек по скидању сваке појединачне челичне конзоле. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда предузеће све како би се радови изводили у јеку грађевинске сезоне и што пре оспособио тротоар који је годинама био ван функције, а извођач ће увести и ноћни рад за поједине фазе радова. Нова стаза за пешаке и бициклисте биће модерна, имаће хидроизолацију и одговарајућу подлогу против клизања, што ће повећати ниво безбедности – казао је Горан Весић.

Пре три године урађена је детаљна анализа стања пешачке стазе и тада је констатовано да су оштећења челичне конструкције и бетонских плоча доста тешка и да се ова оштећења не могу поправити уобичајеним одржавањем, већ је неопходна израда пројекта за реконструкцију пешачке стазе на узводној страни моста. Пројектом је предвиђено да се на дужини од 432 метра моста замене челичне конзоле које носе пешачку стазу са оградом, као и ивичњак између пешачке стазе и коловоза. Извођач ће уградити нове челичне конзоле и ивичњаке, док ће се ограда демонтирати, санирати и поново уградити, с тим што ће бити подигнута на одговарајућу висину од 1,2 метра због бициклиста који веома користе Бранков мост. Такође, сервисираће се ревизиона колица која се помоћу точкова померају дуж пешачке стазе и служе за одржавање спољних делова моста. Биће уграђено око 400 тона нових челичних конструкција, а сав челик и пратећи материјали који се буду уградили одговараће прописаним стандардима.

Бранков мост је обновљен 1956. године на стубовима ранијег Моста краља Александра, који је срушен у Другом светском рату. Због развоја града на левој обали Саве, од 1974. до 1978. године изграђена је нова конструкција на низводној страни моста која је имала исту силуету и статички систем. На тај начин Београд је добио модеран мост са по три саобраћајне траке у сваком смер али тај мост је саграђен од делова три различита моста који су грађени у размацима од више од двадесет година. Без обзира када је који део моста саграђен последњих 40 година нису рађене озбиљније реконструкције па је због експлоатације дошло време за поправку његове узводне пешачке стазе.