понедељак, 28. август 2017.

Весић: Фархад Нури из Авганистана биће специјални гост фудбалске репрезентације Србије

Десетогодишњи Фархад Нури из Авганистана биће специјални гост фудбалске репрезентације Србије у недељу против Грузије, а овај „мали Пикасо”, како га зову, већ је био на утакмици Црвена звезда – Краснодар на иницијативу председника Србије Александра Вучића, изјавио је градски менаџер Горан Весић.
Он је, гостујући на ТВ Пинк, подсетио да је овај малишан, који тренутно живи у избегличком кампу у Крњачи,   организовао изложбу својих слика како би прикупио новац за малог Београђанина Немању Дамчевића, који бије животну битку. 

– На овај начин Фархад је показао да је постао прави Београђанин, то је један диван гест и мислим да је то нешто што треба да буде забележено. Београђанин се не постаје рођењем, већ тиме што се воли град, што се поштују други људи и својим понашањем. Тада сам посетио њега и његову породицу и видео како лепо слика, а у међувремену је почео да похађа курс сликања у Дечјем културном центру – рекао је Весић додавши да је овом дечаку и његовој породици председник Вучић понудио  српско држављанство. 

Фархад Нури је рекао да поред фудбала воли и тенис, као и да је насликао Новака Ђоковића, коме ће у септембру предати портрет. Овај дечак, који је насликао портрете многих славних личности, испричао је своју животну причу и причу о тешком путу из Авганистана до Србије. 

– Ми се надамо да ће његова породица прихватити позив председника Вучића и наше држављанство јер за такве људе увек има места у нашој земљи. Желимо да тако покажемо да смо отворено друштво. Фархад ће сигурно једног дана бити велики уметник, а то може да потврди свако ко је видео његове цртеже насликане обичном оловком и без скупог прибора за цртање, за који није имао новца. Једног дана бићемо поносни на Фархада и моћи ћемо да кажемо да је он српски уметник авганистанског порекла – рекао је градски менаџер.

Фархаду се, како је рекао, свидео наш град, пре свега Ада Циганлија, Сава променада, заволео је Београђане, али и научио, осим енглеског, помало и српски и грчки језик и додао да се нада да ће продаја његових слика помоћи малом Немањи Дамчевићу да преброди тешку болест.