среда, 30. август 2017.

Додељен уговор о јавно-приватном партнерству за депонију Винча

Град Београд донео је данас одлуку да уговор о јавно-приватном партнерству у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада у депонији Винча додели групи понуђача, конзорцијуму „The Consortium of SUEZ Groupе SAS & I-Environment Investments limited” са понуђеном ценом која представља годишња пројектна плаћања у износу од 38.278.900 евра са ПДВ-ом.

Према речима градоначелника Синише Малог, у конкурентном дијалогу, који се одвијао у три круга, учествовало је пет кандидата, а коначну понуду је поднео конзорцијум „The Consortium of SUEZ Groupе SAS & I-Environment Investments limited”, док је читав процес трајао две године. 

– Уговор о јавно-приватном партнерству биће закључен на 25 година, а изабрани понуђач, који је приватни партнер Града Београда, биће у обавези пре свега да изгради постројење за производњу топлотне и електричне енергије из отпада, и у ту сврху ће комунални отпад, који генеришу физичка и правна лица, бити искоришћен за производњу енергије – прецизирао је Мали.

Он је додао да ће сву произведену топлотну енергију преузети ЈКП „Београдске електране” и прикључити на систем даљинског грејања.

– Поред тога, приватни партнер биће у обавези да изврши санацију постојеће комуналне депоније у Винчи, чиме ће се решити деценијски проблем неадекватног одлагања и одсуства третмана отпада. Обавеза приватног партнера Града Београда је и изградња нове санитарне депоније, у складу са високим стандардима и директивама Европске уније, као и изградња постројења за третман грађевинског отпада. Поред изградње наведених постројења, приватни партнер ће бити у обавези да врши третман и одлагање комуналног отпада током читавог периода трајања уговора – истакао је градоначелник.

Међународна финансијска корпорација (International Financial Corporation – IFC), чланица групације Светске банке (World Bank Group), која је саветник Града Београда у поступку јавно-приватног партнерства Града Београда у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада, пружила је стручну помоћ Граду Београду у свим фазама спровођења поступка конкурентног дијалога.