среда, 6. септембар 2017.

Јаја на београдским пијацама исправна

Резултати контроле конзумних кокошијих јаја обављене у референтној лабораторији за пестициде ЕУ „Приморис” у Бугарској, показују да су јаја која се продају на пијацама у систему ЈКП „Градске пијаце” исправна и у складу са Законом о безбедности хране и регулативом.

Како је саопштено из „Градских пијаца” у послатим узорцима није забележено присуство фипронила, изузев једног узорка, у коме је утврђено присуство овог једињења и ове супстанце, али у концентрацији испод границе референтних вредности.

Грађани могу да буду сигурни у квалитет и хигијенску безбедност хране коју продају прави пољопривредни произвођачи на свим београдским пијацама.

„Градске пијаце” једине спроводе комерцијалну анализу намирница према интерном мониторинг плану здравствене исправности намирница, квартално, по потреби и чешће, као у случају појаве хемијски загађених конзумних кокошијих јаја. Градске пијаце су одмах реаговале и затражиле анализу јаја која се продају на пијацама у интересу безбедности свих грађана, у најреномиранијој институцији ЕУ.

Због повећаног промета пољопривредних производа и разноврсне понуде, ЈКП „Градске пијаце” ће наставити редовне контроле намирница.

Фипронил је инсектицид широког спектра и користи се као пестицид за биљке или за заштиту паса од бува и крпеља. Да ли ће фипронил токсично деловати на човека зависи од телесне тежине и концентрације у јајету. Такозвана акутна референтна доза је 0,009 милиграма по килограму телесне тежине. То значи да за особу од 75 килограма максимална доза фипронила износи 0,675 милиграма дневно или девет контаминираних јаја.