понедељак, 11. септембар 2017.

Усвајањем нове законске регулативе непотребна бесправна градња

„Београд на води” је пројекат који је оживео грађевинску индустрију у Београду, а фокус светских инвеститора се вратио у наш град и ми данас имамо више од хиљаду градилишта. Нису у питању само станови већ и инфраструктура, шопинг центри (седам), тако да смо од Београда у последње три године направили велико градилиште, рекао је главни градски урбаниста Милутин Фолић гостујући у Јутарњем прграму ТВ Пинк.

– Грађевинска индустрија једна је од најзначајнијих грана и њеним покретањем подиже се и животни стандард. Ми смо најпре усвојили планска документа и у последње три године усвојено је више од 160 планова детаљне регулације. Прошле године је усвојен нови генерални план који је поставио основне смернице у ком правцу ће се радити. Планском документацијом смо покрили више од 60 одсто територије града, што омогућава да се ради према плановима и да се добију дозволе. Нови закони су омогућили и брже добијање дозвола, тако да више не постоји оправдање да неко гради бесправно – истакао је Фолић и додао да су планским документима између осталог уређена и минимална растојања између стамбених објеката, као и њихова висина.

Према његовим речима, деведесетих година била је заступљена непланска градња у којој се није водило рачуна о урбанизму, градило се и на јавним површинама, надграђивани су стамбени објекти, градило се на клизиштима, а данас је потпуно другачије.

– Надам се да ће нови закон из ове области бити и последњи, јер сви претходни аболирају бесправну градњу. За све што се гради према плановима постоји инфраструктура. Међутим, наш народ је навикао да гради бесправно. Ми свакодневно добијамо пријаве грађана и инспектори излазе на градилишта – рекао је Фолић и додао да доношењем нове законске регулативе нема оправдања да се гради нелегално.

Како је навео Фолић, највећи проблем је свака локација на којој се не гради, већ  стоји запуштена. Сада нема потребе за тим, јер је све то решено новим законским регулативама, па је у последње време активиран велики број градилишта.