петак, 15. септембар 2017.

Весић: Стефан Немања на новом Савском тргу

Грандиозни споменик Стефану Немањи биће подигнут на новом Савском тргу у Београду, испред зграде Железничке станице, која ће постати музеј српског средњег века.

Градски менаџер Горан Весић потврђује за „Новости” да ће до краја следеће године бити завршено уређење Савског трга, којим ће доминирати Немањина бронзана статуа.

– Плато ће добити кружни облик, а саобраћај ће се одвијати по његовим ободима. Београд ће тако добити још један атрактивни трг са спомеником у средишту. Откривање статуе, планирано за почетак 2019. године, на најбољи начин увеличаће обележавање 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве – истакао је Весић.

Како преносе „Новости”, већ 25. септембра пред одборницима Скупштине града наћи ће се одлука о промени првобитне локације за спомен-обележје оснивачу средњевековне српске државе, а већ сутрадан биће расписан међународни конкурс. Уместо простора бомбардованог Генералштаба у Улици кнеза Милоша монумент Стефана Немање заузеће централно место будућег комплекса културе у савском приобаљу.

Средиште овог дела града заузеће нови трг на месту данашњег платоа и раскрснице Немањине, Савске и Карађорђеве улице. Радови на преуређењу овог атрактивног дела града биће завршени следеће године, а целина ће бити заокружена 2019. постављањем монументалне статуе родоначелника династије Немањића (највероватније на пролеће). 

Да утемељивач српске државности Стефан Немања, осим бројних задужбина, никада није добио достојан споменик у Србији,  подсећа генерални секретар председника републике Никола Селаковић. Одавању ове врсте почасти, како наводи, додељен је епитет једног од приоритетних задатака на пољу националне културе

– На иницијативу тада премијера, а сада председника Србије, Град Београд донео је одлуку о подизању спомен-обележја Стефану Немањи. Комисија задужена за припрему конкурса предложила је да се, уместо локације испред здања Генералштаба, споменик подигне на новом Савском тргу. У ишчекивању одлуке градских органа која ће дефинисати нову локацију, комисија је привела крају израду конкурсне документације и припрема објављивање конкурса крајем овог месеца – навео је Селаковић.

Он истиче и да ће поменута локација постати један од најатрактивнијих тргова у Београду који заслужује монументални споменик.
Визура простора, околни објекти и близина Београда будућности поручиваће да наша сутрашњица нема смисла уколико није утемељена на највреднијим традицијама прошлости, којих не би било без Стефана Немање.

Ауторима који ће се посветити осмишљавању изгледа фигуре препоручено је да Стефана Немању прикажу у стојећем ставу као великог жупана Рашке. Владар ће, највероватније, бити „одевен” у једноставнији сакос (аристократска одежда средњег века), а на глави ће носити великожупански венац. Ауторима је сугерисано да га прикажу као човека зрелих година, са припасаним али неисуканим мачем и Хиландарском повељом у рукама.

Добро је што ће Београд коначно добити споменик великом жупану Стефану Немањи, сматра академик Љубомир Максимовић и подсећа да је реч о прворазредној личности српске историје.

– Он је утемељивач српске државности у правом смислу речи. У његово време и захваљујући политици коју је водио Србија је први пут крочила на међународну сцену. Због небриге и непоштовања његове личности остао је без достојног обележја, иако су његове заслуге толике да је требало прво њему подићи споменик, па тек онда свим осталим личностима наше историје – наводи Максимовић. 

Конкурсна процедура предвиђа и новчане награде за ауторе најуспешнијих решења за споменик. Прва награда вредна је шест милиона динара, а креатори другопласираних и трећепласираних радова добиће три милиона односно милион динара. Вајарски предлог на основу којег ће бити овековечен оснивач династије Немањића изабраће еминентни жири у коме ће се наћи и најугледнији српски сликари и вајари.