уторак, 26. септембар 2017.

Јавно-приватно партнерство за четири подземне гараже

Пројекат јавно-приватног партнерства Града Београда за изградњу подземних гаража веома је важан јер када се споје јавни интерес и приватни капитал, то је и исплативо и корисно за грађане, оценио је помоћник градоначелника Борко Милосављевић на данашњој седници Скупштине града.

– Све студије изводљивости показале су да подземне гараже по моделу јавно-приватног партнерства могу и дају резултате. Због тога тај модел треба да се примењује и у Београду. Пројекат подразумева изградњу четири подземне гараже на Студентском тргу, Тргу републике, у Фрушкогорској и Влајковићевој, и вреди око 40 милиона евра – прецизирао је Милосављевић.

Капацитети односно број добијених паркинг места, износи 1.830, додао је помоћник градоначелника, и подсетио на стратегију града да се центар Београда претвара у пешачку зону, за шта су подземне гараже предуслов.

– Велики инфраструктурни развојни пројекти су услов за стварање бољег и атрактивијег пословног окружења у Београду. Они покрећу и друге, комплементарне индустријске гране, у крајњој истанци омогућавају унапређење квалитета живота и рада. Један од таквих пројеката су и подземне гараже у Београду – закључио је Милосављевић, а након кратке дискусије одборници градске скупштине усвојили су ову одлуку.  
 
Скупштина Београда усвојила је данас и одлуку о успостављању сарадње између Града Београда и града Сеула. Сарадња главних градова Републике Србије и Републике Кореје успоставља се на основу Меморандума о разумевању – о пријатељској размени и сарадњи, који су  31. августа 2017. године у Сеулу потписали градоначелници Београда и Сеула.

Овим меморандумом обе стране сагласиле су се да унапређују размену информација, знања и искустава о областима од заједничкојх интереса, увећају обим привредне сарадње и финансијских инвестиција од заједничког интереса подршком привредним друштвима у приватном власништву и организацијама које се баве трговином. Меморандумом је предвиђена и узајамна промоција туризма, заједничко и добровољно промовисање догађаја и конференција чији су домаћини институције и организације из оба града и други облици сарадње.