четвртак, 12. октобар 2017.

Синиша Мали: Безбедна дечја седишта у возилима ГСП-а

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас испред Старог двора промоцији безбедних седишта за децу која су монтирана у зглобном Икарбусовом аутобусу ЈКП ГСП „Београд”.

Догађају је присуствовао помоћник градоначелника Борко Милосављевић, секретар за јавни превоз Угљеша Митровић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и директор ЈКП ГСП „Београд” Жељко Милковић. 

Мали је истакао да ово представља новину у овом делу Европе, јер нико још није урадио ништа слично, али и нагласио да је свима у Граду Београду најбитније да се све креће у правцу веће безбедности деце у саобраћају.

– Данас смо сведоци увођења једне велике новине у возилима ЈКП ГСП „Београд”. У новом зглобном Икарбусовом аутобусу постављена су четири сигурносна седишта за децу до 12 година. То су посебна седишта са појасевима, док се преко пута тих седишта налазе места за родитеље. Ово је само први корак – експеримент, а уколико се покаже као успешан, од наредне године ћемо куповину возила условити постојањем оваквих сигурносних седишта за децу – рекао је Мали.

Он је позвао грађане да се упознају са овим системом, иако су у питању седишта која се лако преклапају и склапају.

– Сутра обележавамо велики јубилеј – 125 година ЈКП ГСП „Београд”. Градско саобраћајно предузеће је прошло много тога за више од век постојања, од коњских запрега до данашњих сигурносних седишта за децу. На овај начин показујемо да не само град већ и ГСП „Београд” имају висок степен друштвене одговорности – рекао је Мали.

Директор ЈКП ГСП „Београд” Жељко Милковић рекао је да је данашњи дан посебан за предузеће на чијем је челу, али да ће слично бити и сутра када ГСП „Београд” слави 125 година постојања.

– Овај пројекат је осмишљен пре око две године и посебно желим да захвалим Агенцији за безбедност саобраћаја и Граду Београду, који су препознали значај и подржали пројекат. Уградња ових сигурносних седишта подиже безбедност на завидан ниво. Ово возило ће бити на улицама Београда и желимо да чујемо предлоге и сугестије од родитеља који се возе са децом у градском превозу – рекао је Милковић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић изнела је податак да годишње у свету у саобраћајним несрећама живот изгуби око милион и по људи.

– Због тих застрашујућих бројки, повећање безбедности у саобраћају је глобални изазов. Београд је први град у овом делу Европе који путницима у јавном градском превозу даје могућност да родитељи безбедније превозе децу, a то говори о томе колико град и ЈКП ГСП „Београд”  брину о безбедности грађана. Честитам директору ГСП-а, чија је ово била иницијатива, а поздрављам и потез градске власти која је то подржала – рекла је Милошевићева.