субота, 14. октобар 2017.

Горан Весић отворио конференцију „Културно добро данас, вредност и значење”

Градски менаџер Горан Весић отворио је у Заводу за заштиту споменика културе града Београда конференцију „Културно добро данас, вредност и значење”. Весић је том приликом истакао да смо у последње три и по године сведоци убрзаног развоја Београда, који је омогућио да се обнавља више споменика културе него што је случај био до сада, а разлог је једноставан – у градској каси има више новца.

Весић је у име Града Београда захвалио свим учесницима конференције и истакао да је заштита културног наслеђа, како материјалног тако и нематеријалног, веома важна за једно друштво. 

– Завод за заштиту споменика културе града Београда ради изузетно важан посао. Ми у Граду Београду смо поносни на Завод и све што се овде ради. Један од начина финансирања обнове споменика културе је финансирање из буџета, а други већа заинтересованост како међународних организација тако и инвеститора да ураде нешто по овом питању. У Граду Београду смо увели праксу да сваки већи инвеститор добије као обавезу обнављање неког споменика културе. То је потпуно нормално јер ако неко улаже у овај град, онда би било добро да уложи део новца у његову вредност и традицију – рекао је Весић. 

Он је додао да је само на Калемегдану обновљено Али-пашино турбе, које сада изгледа спектакуларно, као и чесма Мехмед-паше Соколовића. Степениште Јелисавете Начић се такође реконструише, навео је градски менаџер, а до краја године би требало да буде обновљено 200 фасада, од којих су многе под заштитом. 

– Следеће године ће бити урађено још 200 фасада, од којих ће многе бити у најужем центру града. Са министром одбране сам недавно разговарао о обнови Команде ратног ваздухопловства, јер је неопростиво да то здање изгледа као сада, с обзиром на значај зграде и чињеницу да оштећења нису капитална и не захтевају преобимну реконструкцију. Такође, током следеће године хоћемо да покренемо пројекат обнове Спасићевог пасажа, а током посете председника Турске разговарало се и о обнови турског купатила, за шта ће ТИКА (Турска агенција за сарадњу и координацију) такође дати новац – истакао је Весић.

Према његовим речима, током ове године биће усвојен закон о Старом сајмишту, који ће омогућити да се започне са изградњом меморијалног центра Старо сајмиште. 

– Обнова споменика културе и културног наслеђа је за Град Београд важна и због туризма. Туристима морамо да понудимо разлог због којег ће доћи у Београд, јер овај град мора да има нешто специфично. Као што знате, туризам је најбрже растућа привредна грана у Београду и сваке године бележимо двоструки раст, што у приходима, што у броју ноћења или броју туриста. Ове године имамо велики пораст туриста из Кине, на шта је утицала авионска линија од Београда до Пекинга. Желимо да туристи који дођу остану што дуже, да причају о Београду и када се врате кући и евентуално поново дођу. Улагање у обнову споменика културе није само очување традиције, већ и пословно улагање које касније доноси зараду. Београд има много споменика културе, многи од њих нису у адекватном стању и сигурно је да ће бити потребно доста времена да те ствари доведемо у жељено стање – закључио је Весић. 

Вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић рекла је да ова конференција има за циљ да направи осврт на претходне конференције. 

– Културно добро је скуп ресурса наслеђених из прошлости, које заједница идентификује као израз и однос вредности знања и традиције. Тема овогодишње конференције је „Културно добро данас, вредност и значај”. На овај начин желели смо да направимо осврт на све досадашње конференције и да покушамо да сагледамо улогу правне регулативе службе заштите, стручних и научних сазнања и достигнућа из области очувања културних добара – рекла је Оливера Вучковић. 

Догађају је присуствовао и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.