уторак, 17. октобар 2017.

Мали: На улицама Београда још 10 нових аутобуса

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас испред Старог двора примопредаји 10 нових зглобних аутобуса ЈКП ГСП „Београд”. Мали је истакао да је испоруком ових 10 аутобуса испуњен план за ову годину и подсетио да је градски превозник у последње три године набавио укупно 95 возила.

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Борко Милосављевић, секретар за јавни превоз Угљеша Митровић, директор ЈКП ГСП „Београд” Жељко Милковић, као и директор „Икарбуса” Александар Вићентић.

Градоначелник је потврдио да ће 10 нових аутобуса, које је произвела фабрика „Икарбус”, од данас бити на улицама Београда.

– У питању је последњи део лота од 30 возила која су испоручена ЈКП ГСП „Београд” у последња два месеца. Овим смо испунили план за ову годину, а у последње три године ЈКП ГСП „Београд” је набавио укупно 95 нових возила. Не би требало заборавити ни 12 школских аутобуса. Све наведено је део пројекта који се зове „обнова возног парка ГСП-а” – рекао је Мали.

Према његовим речима, сви аутобуси су нископодни, са климом, видео-надзором, бесплатним бежичним интернетом, а ту је и седиште за особе са инвалидитетом. Ове карактеристике, додао је градоначелник, дефинисали смо као стандард који је веома важан за квалитет јавног превоза у нашем граду.

– Правимо план за наше градско саобраћајно предузеће за следећу годину и у наредних неколико недеља ћемо дефинисати колико аутобуса би требало набавити током 2018, као и на који начин ће бити имплементирани у постојећи возни парк. Радимо на финансијској конструкцији и очекујем да ускоро буде још повољних вести за грађане Београда. Показали смо да и поред консолидације јавних финансија може да се пронађе начин и издвоји новац за 95 аутобуса. Сада има простора и требало би да будемо још агресивнији у смислу куповине већег броја аутобуса. Све то се наравно ради у циљу потпуне обнове возног парка ЈКП ГСП „Београд”, како би грађани Београда имали квалитет превоза какав заслужују – нагласио је Мали.

Он је додао да постоји велики број активности које нису доступне погледу јавности, па је тако купљено 10 нових сервисних возила да службе одржавања могу брже, лакше и ефикасније да обављају свој посао.

– Набављена су и два нова ватрогасна возила за ГСП, што је први такав случај после 40 година. Реконструисали смо Диспечерски центар, Центар ГСП-а за управљање саобраћајем, погон „Централа”, а у току је реконструкција погона „Космај”. У наредних месец до месец и по дана покренућемо јавну набавку за униформе возача, јер желимо да сваки од њих има лепу и посебну униформу – закључио је Мали.

Градоначелник је навео и да ће бити настављена сарадња са „Икарбусом”, како би се додатно покренула српска привреда и на тај начин допринело општем бољитку.