уторак, 17. октобар 2017.

Весић: Обновљено 40 дечјих игралишта, до краја године још 17

Градски менаџер Горан Весић, председник општине Врачар Милан А. Недељковић и директор „Зеленила – Београд” Слободан Станојевић обишли су данас обновљено дечје игралиште између Милешевске, Хаџи Рувимове, Пожаревачке и Улице Томаша Јежа. 

Весић је истакао да је дечје игралиште урађено према прописаним безбедносним стандардима, како се у последње време раде и сва друга дечја игралишта у Београду. Посебно је навео да је уређење игралишта урађено у сарадњи са станарима околних зграда, који су изнели своје предлоге за одабир реквизита и мобилијара. 

– Реч је о партиципативном урбанизму, како каже струка, а ја то зовем народни урбанизам, јер питамо народ какав парк жели у свом окружењу – указао је градски менаџер и захвалио Општини Врачар на доброј сарадњи у том сегменту. 

Он је навео да су за последње три и по године на Врачару уређена четири дечја игралишта, седам скверова и три спортска терена. Док је на територији града, само 2017, уређено 40 дечјих игралишта, а до краја године биће реконструисано још њих 17, најавио је Весић.  

– Сматрамо да побољшање квалитета живота наших грађана подразумева да у близини зграда у којима живе буду уређена дечја игралишта, зелене оазе и урбани џепови за релаксацију старијих. Такође да се уреде прилази зградама, који некада много више значе за људе који у њима живе, него неки капитални  пројекти  – указао је градски менаџер. 

Он је подсетио да поред обнове малих дечјих игралишта и урбаних џепова, Град Београд тренутно реновира неке од највећих и најзначајних паркова у престоници. 

– У току је прва фаза реконструкције парка на Ушћу, вредности радова око 240 милиона динара, која ће се због обимности радити у наредне две године. После овог великог пројекта, парк Ушће ће постати највећи уређени парк на територији Београда, који је до сада само био неуређена зелена површина. Такође, почела је и обимна реконструкција Градског парка у Земуну, као и Пионирског парка, који је специфичан због заштићених врста биљака – указао је Весић. 

Недељковић је додао да су Врачару најпотребније зелене површине и дечја игралишта, и најавио скори завршетак реконструкције дечјег игралиште на углу Тимочке и Улице Јована Рајића. 

Обнова игралишта на Врачару коштала је нешто мање од шест милиона динара и финансирана је из градског буџета.