среда, 18. октобар 2017.

Никодијевић: Београд поново са поносом обележава Дан ослобођења

Дан ослобођења Београда поново је добио значај који и треба да има за наш град после више од деценије скромног обележавања и постао стална манифестација од изузетног значаја за град Београд, рекао је данас председник Скупштине Београда Никола Никодијевић гостујући на ТВ Хепи.

– Годинама је владало мишљење да овај датум не треба обележавати помпезно и да се чак неки стиде да се помене да су наша држава и наш град били на страни савезника у борби против фашизма. Обележавање се сводило на полагање венаца и присуство представника Субнора. Као свака земља настала на антифашизму и ми поштујемо европске вредности настале у борби слободног света над фашизмом после 1945. године, тако да нема потребе да се стидимо своје антифашистичке прошлости. У Лондону и Паризу обележавање оваквог датума је величанствено, а рецимо обележавање 950 година града Минска почело је одавањем почасти херојима из Другог светског рата који су ослободили Минск – истакао је Никодијевић и рекао да би требало увек да истичемо да смо били на страни победника, да смо се залагали за модерне европске вредности на којима данас почива Европска унија.

Он је навео да је зато од прошле године Дан ослобођења Београда, 20. октобар, постао стална манифестација од изузетног значаја за град Београд.

– Тако никоме неће пасти на памет да поново поништава тај датум. Прошле године смо први пут заједно са нашим преживелим херојима и борцима Другог светског рата прошетали улицама, а ове године смо осмислили дводневни програм са низом манифестација које ће бити доступне јавности јер ће се дешавати на отвореном простору – рекао је председник градске скупштине.

Он је подсетио да ће се 20. октобра отворити Музеј савремене уметности и навео да се уређују стазе испред тог објекта, али и читав парк, који ће добити сасвим нови изглед.

– Ова површина се уређује по угледу на неколико европских метропола које имају зелену оазу поред реке, али лајтмотив нам је био парк Горки у Москви. Овај парк заузима огромну површину од хотела Југославија до Бранковог моста и он мора имати садржаје за све грађане, од најстаријих до најмлађих – закључио је Никодијевић и позвао суграђане да сутра у 11 сати учествују у свечаном дефилеу од Теразија до Калемегдана, којим почиње програм обележавања Дана Београда.