среда, 18. октобар 2017.

Мали: Завршена прва фаза реконструкције парка Ушће

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас завршне радове прве фазе реконструкције парка Ушће, и оценио да ће тај део града, нарочито након отварања Музеја савремене уметности, бити у потпуности другачији.

Обиласку су присуствовали помоћник градоначелника Борко Милосављевић, главни градски урбаниста Милутин Фолић и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић. 

– Овај парк изгледа потпуно другачије него у другој половини августа, када су радови почели. Сада је права зелена оаза са довољно садржаја за наше суграђане. Направили смо седам нових игралишта – за кошарку, одбојку на песку, боћање, бадминтон, а ту је и велики број примарних и секундарних стаза. Постоји и велики број реквизита за теретану на отвoреном, велики број чесми и свега што је потребно грађанима, како би њихов боравак овде био угодан – истакао је Мали.

Према његовим речима, реконструкција парка Ушће највећи је пројекат који ЈКП „Зеленило – Београд” ради од свог оснивања, а уједно и највећа зелена оаза са великим бројем садржаја.

Мали је додао да је постављено 135 стубова са осветљењем и 125 нових клупа, као и видео-надзор на неколико места како би реквизити били сачувани.

– Ту је и Музеј савремене уметности, који ће бити отворен у петак, и Београд ће тако добити још једну културну атракцију. Коначно, након десет година, отварамо овај музеј и овај део Београда се потпуно мења – нагласио је градоначелник.

Он је позвао Београђане да посете парк, али и да дођу на отварање Музеја савремене уметности што је, како је рекао, један од најважнијих догађаја за наш град у овој години. Захваљујући Музеју савремене уметности, додао је Мали, Београд постаје културна престоница овог дела Европе.

– Ово је само завршетак прве фазе радова, а до краја године ће бити направљен зелени лавиринт за наше најмлађе, први у нашој земљи, и сигурно ће бити нова атракција. Следи и наставак радова на атлетској стази у парку, који су већ започети, рекао је Мали.

Градоначелник је додао и да ће дуж „Стазе уметности”, која спаја Блок 16 и Музеј савремене уметности, ове и следеће године, бити постављен велики број скулптура.

– Све је урађено по највишим стандардима, а пројекат је радио чувени архитекта Јан Гел. Мислим да смо урадили праву ствар, јер је евидентно да се Београд улепшава из дана у дан – закључио је Мали.