петак, 20. октобар 2017.

Градски менаџер отворио Сајам запошљавња LINK2job

Сајам запошљавања LINK2job даје могућност да око 300 људи пронађе посао, а веома је важно и то што постоје компаније које запошљавају нове људе, поручио је данас градски менаџер Горан Весић приликом отварања тог сајма у хотелу „Југославија”.

– Према подацима Националне службе за запошљавање у Београду је незапослено око 89.000 људи, а први пут у последњих десет година је број незапослених мањи од 100.000. Ове године је у Београду посао пронашло 66.000 људи. Цифра од 89.000 незапослених је такође велика, али је очигледно да све већи број људи проналази посао и све је то директно везано са оним што се дешава у Београду. Највише се људи запошљава у сектору услуга, туризма, грађевинарства и ИТ индустрије. У Београду је туризам најбрже растућа грана и јасно је да има све више потребе за послом у услугама и туризму. Са дргуе стране, с обзиром на то да се у Београду пуно гради, имамо 1.100 градилишта, јасно је да грађевинари имају све више посла. ИТ индустрија се развија брзо и ми желимо да у Београду имамо такву индустрију и да нам она буде приоритет – истакао је Весић. 

Према његовим речима, Град Београд је расписао конкурс за подршку предузетништву и за ангажовање незапослених лица, за шта је опредељено 10 милиона динара. Са Научно-технолошким парком, додао је, расписали смо конкурс за иновативну делатност и самозапошљавање, а за ту свхру је опредељено 1,8 милиона динара.

– Научно-технолошки парк је до пре неколико година био зграда духова, он је сада оживео и ту тренутно имамо 54 компаније са више од 560 ИТ инжењера. То је начин на који морамо да наставимо да радимо. У Београду имамо и студентску праксу коју је за осам година прошло око 1.800 студената. Имамо сарадњу са 26 факултета и студенти, осим што добијају одређени новац, добијају и могућност да им се та пракса вреднује. Оно што није добро и што ћемо пробати да исправимо је да већина студената остане у Скупштини града да ради. Имамо забрану запошљавања и друга ограничења, па ћемо пред Владом Србије ове године иницирати могућност за студенте, за њихово прво запошљавање – нагласио је Весић.

Градски менаџер захвалио је Националној служби за запошљавање на великом послу који обављају и организатору сајма, и изразио наду да ће број незапослених из године у годину бити све мањи.

Заменик директора београдске филијале НСЗ Синиша Кнежевић истакао је да је та установа чланица Савета за запошљавање Града Београда, који је последњих година показао своју пуну примену.  

– Ми смо у овој години имали сарадњу са Скупштином града у локалном плану запошљавања, ту су учествовале и ошптине Звездара, Младеновац и Лазаревац, а прирпемамо се да у наредној години укључимо и остале локлане самоуправе. Ове године смо 361 лице запослили кроз наш програм – покрени сопствени посао, програм самозапошљавања, 63 лица директно кроз сарадњу са Скупштином града, кроз локални акциони план запошљавања, 207 лица кроз програм новог запошљвања, 16 особа са инвалидитетом. Можда за некога то није довољна цифра, али сваки човек који пронађе посао за нас је велики успех – нагласио је Кнежевић и позвао незапослене да се обрате НСЗ и да се упознају са активностима, мерама и услугама те установе.

Сајам запошљавања LINK2job организује Центар за развој каријере компаније Link group, одржава се пети пут под покровитељством Града Београда и у сарадњи са Националном службом за запошљвање. На сајму је око 40 изглагача отворило до 300 радних места. 

Овај сајам је претходних година посетило више од 15.000 људи, а понуђено је више од 700 радних места, док је око 10.000 посетилаца бесплатно добило курсеве за професионално усавршавање.