петак, 20. октобар 2017.

Синиша Мали: Музеј савремене уметности и парк „Ушће” за лепши и бољи Београд

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас свечаном отварању Музеја савремене уметности и поручио да отварањем ове институције Београд поново постаје културна престоница овог дела Европе.

Отварању Музеја савремене уметности присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, као и секретарка за културу Града Београда Ивона Јевтић.

Мали је истакао да је данас велики дан за град Београд и Београђане, јер се, како је рекао, после 10 година поново отвара Музеј савремене уметности.

– За мене је веома важно што се Музеј савремене уметности отвора 20. октобра, што је важан датум у нашој историји, датум ослобођења Београда у Другом светском рату.  Интересантно је да данас поново отварамо музеј, на исти датум када је пре 52 године први пут отворен – рекао је Мали.

Према његовим речима, отварање Музеја савремене уметности допринеће да овај део града и реконструисани парк „Ушће” у потпуности промене изглед.

– После 10 година затвореног градилишта имамо прилику да испунимо још једно обећање. У парку „Ушће” постоји седам нових спортских терена, ту су игралишта за децу и мислим да смо урадили праву ствар. Ово је слика лепшег и бољег Београда за који се боримо. Данашње отварање Музеја савремене уметности, а у јуну следеће године и Народног музеја на Тргу републике, свакако ће допринети употпуњавању наше културне понуде – закључио је Мали.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да догађаји попут данашњег подстичу људе да се баве послом који може донети бенефит свим грађанима.

– Мислим да ми је ово један од најлепших дана од када сам постала члан Владе Републике Србије у августу прошле године. После 10 година отварамо реконструисан и обновљен Музеј савремене уметности и враћамо га београдској и српској публици. Нећемо стати на овоме, јер већ од сутра почињемо да се у потпуности фокусирамо на радове у Народном музеју. На тај начин најконкретније желимо да покажемо колико нам је култура важна и колико се враћа у фокус – оценила је Ана Брнабић.

Директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада рекао је да је ово велики дан за српску културу, јер се званично отвара Музеј савремене уметности.

– Као што је познато, радићемо константно седам дана, 24 сата дневно. Захваљујем свим људима који су дошли и надам се да ће и након отварања овде увек бити оволико заинтересованих поклоника уметности – рекао је Накарада.

Градоначелник је уочи отварања Музеја савремене уметности прошетао са грађанима парком „Ушће” и представио им шта је урађено у првој фази обнове тог парка.