среда, 25. октобар 2017.

Весић: „Паметни градови” будућност којој тежимо, Београд до краја године уводи бројне новине

Градски менаџер Горан Весић учествује данас на форуму под називом „Serbiacashless Forum”, који се одржава у хотелу „Метропол”, са основним циљем да се укаже на значај „паметних градова”, финансијске писмености и безготовинске економије. У оквиру форума, првог у југоисточној Европи који организује компанија „Visa”, одржава се седам панела на којима ће се изнети идеје и разменити мишљења о овим питањима. 

Горан Весић је овом приликом истакао да је Град Београд подржао организацију форума јер једнако „паметни” треба да постану и школе и градови иако многим грађанима то изгледа као далека будућност.

– „Паметни градови” су нешто чему сви тежимо и то ће се десити веома брзо како у Београду тако и у другим градовима у Србији. Под овим термином подразумева се читав низ апликација и активности које олакшавају живот грађанима, како би могли брже да дођу до докумената, добију обавештења и учествују у процесима – истакао је Весић.

Градски менаџер је подсетио да је Београд већ неке ствари покренуо. Примери за то су „Бг портал” апликација, посредством које грађани у сваком тренутку могу да виде где су радови у граду, као и апликација „Београђанин”, где грађани могу да предлажу активности и акције, али и да гласају и тако учествују у доношењу одлука. Такође, у оквиру Дирекције за грађавинско земљиште и изградњу Београда прошле године имплементиран је пројекат захваљујући којем сваки грађанин једним кликом преко интернета може да сазна шта може да се гради на одређеној локацији, какви су урбанистички планови и шта је предвиђено. Весић је прецизирао и да „Паркинг сервис” има читав низ апликација, „Бус плус” такође, а значајан допринос даје и Научно-технолошки парк, који је град заједно са Министарством просвете активирао и који данас има 54 компаније са више од 560 ИТ инжењера.  

– Пројекат уређења града осмишљен је тако да се и у том сегменту остварује комуникација са грађанима. Верујем да ће све ово бити наша будућност и добро је да чујемо и искуства других градова. Очекује нас много пројеката. Примера ради, кроз јавно-приватно партнерство за јавну расвету биће постављене нове камере, а стубови за „wi-fi” користиће се за добијање брзих информација о возилима јавног превоза. Све ће се то надаље развијати – нагласио је Весић.

Градски менаџер се осврнуо и на безготовинско плаћање, које је један од приоритета државе, али које нажалост јавна управа није довољно пратила. Тек је ове године, додао је Весић, први пут уведено плаћање коришћења гараже картицама. Колико за то има заинтересованих говори податак да у гаражи на Обилићевом венцу за свега неколико месеци од отварања коришћење картица већ је „стигло” до 35 одсто. 

– Београд ће до краја године почети да користи бесконтактне платне картице у јавном превозу а у наредних месец дана представићемо посебне картице намењене одређеним слојевима становништва. Због свега тога ово су прилике да се чује шта ради Београд, да се стекну нова искуства и да идемо у корак са развијенијим градовима – оценио је Весић.    

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић навео је да у нашем образовном систему не постоји категорија која се бави финансијском писменошћу деце, због чега су овакви форуми важни. Комапанија „Visa” нашла је свој интерес, али и друштвену одговорност да буде партнер држави у овом послу. 

– Финансијска писменост ће се учити кроз разне предмете, а деца ће добијати знања која су им важна за даљи живот и стицање вештина. Очекујемо њихову позитивну реакцију јер су модели имплементације видео-игрице и њима приступачни начини, и то од најранијег узраста – рекао је Шарчевић. 

Форум је окупио бројне стручњаке и представнике државних институција, а градски менаџер је узео учешће на панел дискусији „Пaмeтни грaдoви – Бeзгoтoвинскa екoнoмиja”. Oвa сeсиja пoсвeћeнa je кoнцeпту пaмeтнoг грaдa и утицajу свeприсутнe дигитaлизaциje. Прeдстaвници jaвнoг и привaтнoг сeктoрa рaзмeнили су искуствa дoсaдaшњe и визиje o будућoj сaрaдњи.