уторак, 7. новембар 2017.

Усвојен трећи овогодишњи ребаланс буџета

 Скупштина Београда на данашњој седници донела је Одлуку о ребалансу буџета за 2017. годину, по којој је буџетски дефицит смањен на 8,64 процената, односно за 330 милиона динара. Како је образложила градска секретарка за финансије Јелена Танасковић, укупни расходи и издаци износе око 101,9 милијарди динара, а ребалансом буџета извршена је прерасподела и пренамена средстава у циљу боље реализације и смањења јавног дуга.

– Најзначајнија промена тиче се увећања уступљеног прихода од пореза на доходак грађана за два процента, односно за 679 милиона динара. Планирано увећање пројектовано је искључиво на бази извршења и реализације прихода за период јануар–септембар 2017. године, у којем бележи константан раст услед повећања броја запослених у Београду – рекла је Јелена Танссковић.

Кад је реч о доприносима за уређење градског грађевинског земљишта, планирано је увећање за 13 одсто, а о примањима од продаје нефинансијске имовине увећање је чак 22 одсто. Значајније смањење прихода тиче се добити јавних комуналних предузећа, али не због тога што их није било, него зато што се нису сливала у буџет, већ су остајала у тим предузећима како би улагала у инфраструктуру Београда.

Расподела је урађена по секретаријатима и то тако што је Секретаријату за финансије додељено око 699 милиона динара за превремено враћање краткорочних кредита који доспевају 2018. и 2019, док је Секретаријату за саобраћај намењено око 300 милиона динара за улагање у путну инфраструктуру градских општина, колико је намењено и за иста улагања у приградске општине. Исти износ издвојен је и за Секретаријат за образовање и дечју заштиту за рефундацију трошкова родитељима чија деца бораве у приватним предшколским установама. За подршку ГСП-у, посредством Секретаријата за јавни превоз, обезбеђено је 735 милиона динара, а за Секретаријат за спорт и омладину 150 милиона динара за улагање у Евролигу, која ће се следеће године одржати у нашем главном граду. Такође, Секретаријату за заштиту животне средине из ових средстава намењено је 19 милиона динара за уклањање дивљих депонија.

Измењена је и допуњена Одлука о обиму средстава за вршење послова града и градских општина, тако да на средства буџета града одлази око 90,6 милијарди динара, а на средства буџета градских општина око 12,03 милијарде динара. Према речима Јелене Танасковић, у односу на други ребаланс то је повећање у сегменту општина за 308 милиона динара. Одборници су се сложили и са Одлуком о финансирању програма, пројеката и активности корисника средстава буџета у 2018. и 2019, којом је предвиђено да корисници буџетских средстава морају да закључују уговор о набавци добара, пружању услуга и извођењу радова, у складу са прописима који регулишу јавне набавке. Тако на 2018. годину „одлази” износ од 7,028 милијарди динара, а за 2019. планиран износ је 4,768 милијарди динара.

Данас су усвојене и три одлуке које су условљене доношењем одлуке о висини стопе пореза на имовину. Усклађивање са донетим планом генералне регулације утицало је на извесне измене границе зона, али важно је нагласити да није дошло до битнијих померања, већ да се измене тичу техничког усаглашавања, навела је градска секретарка за финансије. Град Београд има четрнаест зона, од којих су две најопремљеније.  Станови и гараже имају благу тенденцију пораста цена, док пословни простори и куће имају тенденцију стагнације или пада. У складу са предложеним просечним ценама, порез на имовину за 2018. углавном остаје исти као и ове године, закључила је Јелена Танасковић.