уторак, 21. новембар 2017.

Весић: Помоћ женама из Сигурне куће да добију посао

Градски менаџер Горан Весић обишао је Сигурну кућу у друштву секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа. Током данашње посете потписан је споразум са циљем да се штићеницама омогући преквалификација и лакши пут до запослења. 

Весић је у име Скупштине града захвалио Привредној комори Србије и Марку Чадежу, који су се, како је рекао, готово моментално одазвали и прихватили позив да помогну раду Сигурне куће.

– Верујем да Сигурна кућа данас улази у нову фазу развоја, односно у фазу у којој ћемо се потрудити да пронађемо начин да штићенице добију посао, постану економски независне и тако започну нови  живот. Град Београд је по разним основама ове године за рад Сигурне куће издвојио 27 милиона динара, што је добро, али није довољно – рекао је Весић.

Према његовим речима, град је анимирао многе компаније да помогну, па су на тај начин, примера ради, у Сигурној кући замењени кревети.

– Дошао је тренутак у којем морамо направити везу између града, Сигурне куће и привреде, јер је то начин да женама које се овде налазе пружимо могућност да се преквалификују и пронађу посао. Без тога, рад ове установе нема пун смисао. Преко Привредне коморе смо пронашли начин да повежемо послодавце са Сигурном кућом, што ће сигурно умногоме убрзати процес преквалификације. Желимо да направимо модел који ће моћи да се примени и у другим градовима. На тај начин ћемо показати да смо друштво које пре свега може да заштити жртве породичног насиља, а након тога жели да им помогне да започну нови живот – закључио је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да овогодишњи Светски дан борбе против насиља над женама – 25. новембар, дочекујемо са бољим законодавним оквиром и изгласаним новим Законом о спречавању насиља у породици.

– Град Београд је у протекле три године урадио све што је у његовој надлежности како би дао максималну подршку женама које су жртве насиља и које бораве у Сигурној кући. Потписан је нови уговор који омогућава функционисање Сигурне куће и сву подршку која је штићеницама потребно. Град је сада отишао корак даље и омогућио овим женама нову животну шансу путем преквалификације и помоћи при запошљавању. Жене ће добити могућност да постану економски независне и уколико из сваке обуке успемо да запослимо само једну жену, урадили смо много тога – рекла је Наташа Станисављевић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао да се институција на чијем је челу ниједног тренутка није двоумила када је примила позив да учествује у овом пројекту.

– Велика је част бити овде и бити део, надам се, масовног покрета подршке Сигурној кући, штићеницама и људима који овде раде. Помоћ која ће доћи са наше стране је пре свега едукација и ин-хаус обука за штиценице Сигурне куће, како би што пре стекле нова знања и вештине, те потом изашле на тржиште рада. Ту смо наравно и за неке активности које следе након едукације, попут савета о томе код којих послодаваца да аплицирају за одређене послове. Потребно је наравно и анимирати послодавце и додатно их повезати са Сигурном кућом – рекао је Чадеж.

Директорка Сигурне куће Весна Станојевић је рекла да је потписани споразум веома важан јер је потписан између Сигурне куће, града Београда, Секретаријата за социјалну заштиту и Привредне коморе Србије.

– Ово је јако значајно за Сигурне куће и наше кориснице, јер многима од њих практично све зависи од тога шта ће радити након изласка из ове установе. Жртава породичног насиља у Србији и даље има јако много, упркос новом Закону који јесте помогао. Значајно је да сви заједно препознамо тај проблем и укључимо се у решавање – рекла је Весна Станојевић.

Из Привредне коморе Србије поручују да ће пре свега обавити индивидуалне разговоре са сваком заинтересованом женом из Сигурне куће, како би сагледали њихове жеље и могућности.