петак, 24. новембар 2017.

У Кући краља Петра прва ВР уметничка изложба у Србији

Прва уметничка ВР изложба у Србији под називом „Фиделиум” аутора Милана Марковића биће свечано отворена у уторак, 28. новембра, у 20 часова у Кући краља Петра I на Сењаку. 

Организатори изложбе Милан Марковић, Александра Вуковић и Душан Злоколица одлучили су се за несвакидашњи концепт изложбе за ове просторе, јер спаја традиционални и модерни начин представљања уметничких дела.  Поред излагања дела уметника у реалном простору, први пут у Србији посетиоци ће имати прилику да цео уметнички опус ових креативаца погледају у виртуелној реалности уз помоћ ВР уређаја. 

На изложби ће у реалном и виртуелном простору своје радове изложити десет успешних и афирмисаних уметника млађе генерације: Гала Чаки, Марко Кусмук, Наталија Миладиновић, Немања Окиљевић, Петар Моштић, Петар Сибиновић, Стефанија Михајловић, Тијана Којић, Уна Николић и Здравко Јанковић. Циљ ове необичне изложбе је да оснажи њихово представљање у јавности и да успостави успешну комуникацију младих креативаца са публиком из земље и иностранства. 

Према речима аутора изложбе Милана Марковића, уметници се данас суочавају са изазовом да прилагоде садржаје културе модерном човеку коме је технологија променила начин живота, а  истовремено остану доследни себи и својој естетици у том стваралачком процесу. 

За виртуални део изложбе „Фиделиум” побринула се фирма VR ALL ART и њен оснивач Витомир Јевремовић. Овај београдски тим развија платформу за виртуелну реалност (ВР) намењену уметницима, галеријама и музејима за излагање, истраживање и стварање уметности.

Изложба ће бити отворена до 2. Децембра, а улаз је бесплатан.