среда, 6. децембар 2017.

Нове бициклистичке стазе у склопу уређења Славије

Реконструкција Трга Славија и Булевара ослобођења завршена је после сто осамдесет дана, а током рока предвиђеног за завршетак радова уложен је велики напор да би се решили значајни саобраћајни проблеми на овој локацији и у приступним улицама, али и да се естетски промени изглед трга, саопштавају из „Беоком сервиса”.

На Тргу Славија је изграђена нова и реконструисана постојећа комунална инфраструктура и уређене саобраћајне површине. Новина је да су постављени нови пешачки прелази у улицама које улазе у кружни ток, а истовремено су поједини саобраћајни прелази померени на више десетина метара од самог трга, чиме је постигнуто да се фреквенција саобраћаја повећа и да се избегне стварање застоја. 

У пројекат је, због популарисања бицикла као саобраћајног средства, унесена нова бициклистичка стаза, а осим стазе, бициклисти су добили и паркинге за своје бицикле.

Град Београд је направио стратегију „Бициклирај Београдом”, која подразумева четири правца развоја бициклизма у престоници (изградња примарне мреже од 120 километара бициклистичких стаза, постављање 200 паркинг места за бицикле, „бајк шер” систем и едукација становништва). Изградњом бициклистичких стаза грађани добијају инфраструктуру која омогућава да у Београду бицикл не буде само средство за рекреацију, већ превозно средство.
Постављена је нова саобраћајна сигнализација – семафори и табле, као и бројачи фреквентности саобраћаја, а постављањем нових табли са информацијама знатно је побољшана и туристичка сигнализација.

На тргу је порушен читав низ нелегалних објеката чиме се добио простор и побољшао естетски изглед трга. Уређен је плато, а фонтана је поново стављена у функцију.

У Булевару ослобођења, од трга па до Ветеринарског факултета, реконструисан је и тротоар и постављени су нови барикадни стубићи, подсећају из „Беоком сервиса”.