понедељак, 11. децембар 2017.

Подршка ЛГБТ особама – борба за праведније друштво

Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима, истакла је начелница Градске управе Града Београда и координатор Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршке ЛГБТ особа Београда Сандра Пантелић на обележавању Међународног дана људских права, који се обележава сваког 10. децембра.

Она је подсетила да је Меморандум о сарадњи Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама потписан 9. септембра 2016. године, а да га је, поред Градске управе, потписало више институција и организација са територије Београда, међу којима су Градски центар за социјални рад, Завод за јавно здравље, Више јавно тужилаштво, Друго основно јавно тужилаштво, Полицијска управа Београда, Национална служба за запошљавање, Заштитник грађана Града Београда, као и организације Гејтен ЛГБТ, АИД+, Хавер Србија и АС центар.

–  До сада смо одржали десет састанака, а на састанку у јануару смо се договорили да свако у свом делокругу и кад год је помоћ потребна изађе у сусрет  ЛГБТ особама. Тада смо се и сложили да ниједан појединачни случај дискриминације за нас неће бити маргиналан и за занемаривање, преузевши тако, као највећа локална самоуправа, и лидерску улогу у Србији. Организовали смо тренинге на којима смо сензибилисали запослене у Градској управи за рад са ЛГБТ особама и посебно их обучили за рад на унапређењу ЛГБТ заједнице у својој средини. Организовали смо и уличну акцију на Тргу републике, као и пријем у Скупштини Града Београда, све са поруком да треба да прихватимо различитости, подржимо једни друге и дозволимо свима да буду слободни – рекла је Сандра Пантелић.

Начелница Градске управе додала је и да је добијена подршка од Министарства просвете да представници Локалне мреже могу да едукују професоре и ученике београдских школа о положају ЛГБТ особа. Крајем јуна одржана је конференција са седам локалних мрежа у Србији, а потом и завршна конференција која се под мотом „Заједно против дискриминације” у септембру одржала у Београду.

– Локална мрежа за превенцију ујединила је представнике државних и локалних институција и организација цивилног друштва и показала да тимски рад доприноси томе да наши суграђани имају исте могућности, једнаке шансе и да буду заштићени од дискриминације. Сада много лакше сарађујемо, а посебно је значајан помак то што је полиција увела официре за везу са ЛГБТ популацијом, што редовно организује едукацију запослених, што су запослени у Градској управи обучени за рад са ЛГБТ популацијом, што нам је тужилаштво партнер и саветодавац у правним дилемама, Градски центар за социјални рад и Заштитник грађана могу да одговоре на питање из свог делокруга, а „Лабрис” ће, заједно са Националном службом за запошљавање наставити сарадњу започету у оквиру Локалне мреже кроз сензибилисање запослених у филијалама. Сва ова удружења сматрамо својим равноправним партнерима у остваривању праведнијег друштва – казала је Сандра Пантелић.

Она је истакла да је ипак од свега најважније то што цео тим ради са надом и добром вољом која никада неће издати људску мисију којој је посвећена, нагласивши да такав тим у борби за праведније друштво не може да изгуби.